Лавров: Споразумението с Иран няма да провокира въоръжаване в Близкия изток

Лавров: Споразумението с Иран няма да провокира въоръжаване в Близкия изток

Споразумението с Иран няма да доведе до надпревара във въоръжаването сред страните от Близкия изток, смята руският външен министър Сергей Лавров. По думите му то "има чисто регулативен характер".

Коментарът на първия руски дипломат бе по повод изказването на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че споразумението с Техеран може да провокира надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия Изток.

"Иран ще бъде най-контролираната, най-инспектираната държава в света, ако преведем на езика на политическите договорености принципите, съгласувани в Лозана по време на преговорите между Шесторката и Техеран. Иран нееднократно подчерта, че е готов да изпълнява ангажиментите си по договора за неразпространение на ядрените оръжия", отбеляза Лавров, цитиран от РИА Новости.

"Остава и нашите американски колеги да ревизират отношението си, като вдигнат санкциите, наложени на Иран от САЩ. Премахването на санкциите ще позволи на Техеран да се разплати напълно с нашата компания "Росатом", което ще вкара милиарди в бюджета на Русия", допълни руският външен министър.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?