Лавров: За търга важат руските закони

Търгът за продажба на поделението на Юкос Юганскнефтегаз ще се проведе според руските закони, заяви в петък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от АФП.

По-рано през деня пред Дау Джоунс нюзуйърс високопоставен руски правителствен представител заяви, че Газпром като световна компания не може да пренебрегне решението на съдията по фалитите в Хюстън, който в четвъртък забрани на Газпромнефт да участва в търга за Юганскнефтегаз. Имало е прецеденти, когато решения на западни съдилища са създавали главоболия не само на отделни руски предприятия, но и на цялата държава, посочи цитираният от Дау Джоунс нюзуайърс източник.

Решението на американския съдия може да затрудни търга за продажба на Юганскнефтегаз, тъй като то ще стресне западните кредитори на Газпром, посочват цитирани от ИТАР-ТАСС специалисти.

Според тях, в момента Газпром разполага с около 5 млрд. долара свободни средства, които може да изхарчи за покупката на Юганск. Началната цена за поделението на Юкос е 8,65 млрд. долара, но Газпром може да събере останалата сума от заеми. Дори и някои от банките, с които преговаря гигантът да се откаже от кредитирането, надали това ще стоярт всичките шест. Но дори и това да стане, Газпром може да получи заем от руски банки, макар и в нарушение на нормативни актове.

Размерът на общия уставен капитал на руските банки не им позволява отпускане на кредити от 10 млрд. долара, посочват специалистите. Друг вариант за участието на Газпром в търга за Юганск е да си сътрудничи със Сургутнефтегаз, която разполага със значително количество свободни парични средства.

Споделяне

Още от Свят