Лазар Груев е сигурният нов шеф на Върховния касационен съд

Лазар Груев е сигурният нов шеф на Върховния касационен съд

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) договориха помежду си кой да заеме поста председател на Върховния касационен съд (ВКС) по-малко от седмица след откриването на процедурата за избор на наследник на Иван Григоров. Това стана ясно след като 17 от общо 25 члена на съвета поставиха подписите си в подкрепа на конституционния съдия Лазар Груев.

По закон председател на ВКС се избира, след като някой от кандидатите събере 17 или повече подписа в своя подкрепа.

Така висшите магистратите повториха сценария отпреди две години, когато трябваше да бъде избран заместник на Никола Филчев. Тогава Борис Велчев бе предложен от президента Георги Първанов и под името му с голяма бързина се събраха 17 подписа. Гласуването и изслушването му бяха протоколни, тъй като той бе единственият кандидат за поста. По това време Груев влезе в Конституционния съд чрез президентската квота.

И двамата бяха съветници по правните въпроси на Първанов.

В подкрепа на конституционния съдия са се подписали прокурорската квота от четирима души и Велчев, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев и бившият шеф на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова.

Очаквано пет от общо шест представители, излъчени от БСП в съвета, са подкрепили Груев, двама от ДПС са последвали техния пример. Излъченият от следствието член на ВСС Пламен Стоилов се е солидаризирал с колегите си от прокуратурата.

В подписката прави впечатление слабата подкрепа за Груев от квотата на съда. Само двама от техните представители виждат на този етап в него подходящата кандидатура. Липсва подписът и на все още действащия шеф на ВКС Иван Григоров. По всяка вероятност формалното гласуване на кандидатурата на Лазар Груев ще се проведе следващата седмица. Тогава изтича и срокът за внасяне на предложения.

Малко преди внасянето на 17-те подписа главният прокурор Борис Велчев оповести официално, че подкрепя кандидатурата на конституционния съдия. “Познаваме се от много години и сме работили заедно”, обясни Велчев.

И Груев, и Велчев, бяха съветници на президента Георги Първанов. Впоследствие Първанов прати Груев за член на КС от своята квота, а Велчев оглави прокуратурата по същия сценарий, по който сега ще мине и Груев.

Председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор са “тримата големи” в съдебната власт с огромни възможности за влияние. По време на управлението на НДСВ за шеф на Върховния административен съд бе избран тогавашният депутат от царската партия Константин Пенчев, който се очертава да остане единствен извън “президентската квота” по върховете на съдебната власт.  

Лазар Груев е бил зам.-декан на Юридическия факултет на Софийския университет, автор е на множество научни публикации. Името му бе спрягано и за наследник на бившия обвинител №1 Никола Филчев, по чието време е експерт и ръководител на няколко международни проекта за укрепване на прокуратурата.

Той се ползва и от подкрепата на НДСВ. Малко преди да постави подписа си, Анелия Мингова се изказа позитивно за избора му начело на ВКС. Мандатът на настоящия председател на ВКС Иван Григоров, който е определян от червени среди като “последния преторианец на Иван Костов” в съдебната система, изтича след месец.

Преди да стане ясно, че изборът отново ще е формален, за поста се тиражираха имената на председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов, на адвоката и член на ВСС Георги Гатев, защитник на българките в Либия, и на зам.-председателя на ВКС Румен Ненков.

Следствието е по-завързано

Във вторник главният прокурор Борис Велчев обясни и аргументите си, с които предлага Бойко Найденов, ръководител на прокурорското спецзвено за борба с организираната престъпност и “висшата” корупцията, за директор на Националната следствена служба. От две години работя с него, познавам начина му на работа, знам как работи като административен ръководител, мотивира се Велчев. Той обаче отбеляза, че “вероятно и в следствието има много подходящи кандидати”.

Главният прокурор очаква да чуе от Найденов какви ще бъдат вижданията му и как ще се работи в НСлС. Велчев отново се обяви за законови промени, които да дадат възможност следствието да участва по-активно в работата срещу престъпността.

Досега Найденов обаче е събрал само 5 подписа в своя подкрепа. Квотата на БСП смята да лансира името на своя бивш депутат и настоящ следовател в НСлС Бойко Рашков.

Службата остана без ръководител след аферата ”Александров - Овчаров”, довела до оттеглянето на бившия ѝ шеф Ангел Александров.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?