Лазар Груев: Недопустимо е да се напада съдията по делото ”САПАРД”

Лазар Груев: Недопустимо е да се напада съдията по делото ”САПАРД”

Недопустимо е да се напада съдия по конкретно дело, това е европейска и световна норма, заяви в събота пред ”Дарик” председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев в отговор на въпрос за публичните нападки на премиера Бойко Борисов срещу съдията по делото ”САПАРД” Калин Калпакчиев.

”Превърна се в мода да се говори по подобен начин последните години. Но който напада съда, едва ли е прочел мотивите, те още не са написани и не са публични. Непрофесионално е да се напада при това положение", заяви Груев.

Наред с това председателят на ВКС напомни и думите на заместник-главния прокурор Галина Тонева, че е възможно точно прокуратурата да е допуснала грешки по делото.

Груев призова да се изчакат мотивите по делото, преди да се правят коментари. За пореден път шефът на ВКС заяви, че говоренето от страна на изпълнителната власт срещу съда вреди много на обществото.

Председателят на съда каза още, че образуването на делото срещу рапъра Мишо Шамара е прекалено. Варненският изпълнител се оказа в ролята на заплаха за държавността заради текста на песента си ”Бяло, зелено, червено”.

Шамара е разследван по чл.108, ал. 2 от Наказателния кодекс, който определя, че "който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.

”Това престъпление, което засяга символите на държавата е от кръга престъпления против конституционния ред - най-тежките срещу държавата. Освен преценката дали е извършено дадено деяние, трябва да се държи и сметка каква е обществената му опасност, дали във висока степен да засяга конституционния ред в държавата. Не мога да взема отношение по конкретното дело, не се знае дали прокуратурата ще го образува, дали ще го вкара в съда. Но аз лично не съзирам някаква заплаха за конституционния ред", коментира Груев.

Той добави, че няма намерение да участва в процедурата по издигане на кандидат за нов главен прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?