Лазар Груев поиска залавянето на поне един телефонен терорист

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев призова в сряда полицията да залови поне един от т.нар. телефонни "терористи". Искането му бе по повод факта, че за втори пореден ден се налага затварянето на Съдебната палата в София заради подаден по телефона сигнал за бомба.

По традиция обажданията са анонимни и авторите им ползват улични телефони, от които на практика е невъзможно да бъдат засечени. Шефът на ВКС смята, че отговорните органи по разследването трябва да работят много по-сериозно.

Той настоя да има и зони за сигурност около Съдебната палата. "В рамките на по-малко от 24 часа за втори път беше затворена Съдебната палата по сигнал за бомба. За пореден път това поставя необходимостта от сериозни мерки, свързани с безопасността на съдиите, прокурорите, гражданите и на последно място на сградата. Много пъти сме правили и предложения до общината за промяна на някои от маршрутите, както и на спирката на трамвая отзад. Засега нито едно от тези предложения не е възприето", каза Груев.

Той обясни, че съдебната охрана си върши своята работа, но липсва превенцията. По думите му, първо трябва да се обособи зоната за сигурност, за да се гарантира, че намиращите се около сградата автомобили са сигурни и след това да се купи по-модерна техника.

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата в София в сряда сутринта. Анонимното обаждане от жена бе направено малко преди 9 часа. Във вторник в 13.30 часа анонимен мъжки глас предупреди за бомба с обаждане на телефон 112. Преди седмица Съдебната палата пак беше затворена заради фалшив сигнал за взривно устройство.

Това предизвика забавяне на редица дела, включително делото "Октопод" срещу Алексей Петров и още петима души, както и делото срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов. Те трябваше да започнат в 9.30 сутринта. Забави се още процесът за хулиганство и нанасяне на телесна повреда на полицай срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Споделяне

Още от България