Лазар Груев внесе предложенията си за висши съдии

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев внесе в понеделник във Висшия съдебен съвет (ВСС) своите предложения за едни от най-високите постове в съдебната система. За свои заместници във ВКС той предлага двама досегашни съдии в институцията – Гроздан Илиев и Марио Бобатинов.

Ако ВСС приеме тези номинации, Илиев ще оглави наказателната колегия, а Бобатинов – търговската.

Гроздан Илиев работи девет години като прокурор и над 25 години като съдия. Във Върховния съд е от 1989 година. Някои от решенията му като върховен съдия разглеждат въпроса за свободата на словото. В решение на състав, в който той е председател, се казва, че публичните личности трябва да понасят значително повече критики, отколкото частните лица.

Марио Бобатинов е избран за съдия във Върховния съд през 1990 година. Той е доктор по право и професор по гражданско и семейно право. Специализирал е търговско и банково право в университета "Джордж Вашингтон" в САЩ. Публикувал е трудовете - "Банково право", "Регистърни производства и искове по Търговския закон" (1998 г.) и "Коментар на Търговския закон - ООД и АД".

Председателят на ВКС предлага за втори шефски мандат в Апелативния съд във Варна бившия член на ВСС Виолета Бояджиева. Тя бе сред членовете на т. нар. правителство на съдебната власт, които гласуваха срещу провеждането на операция "Чисти ръце" в магистратурата.

За председател на Апелативния съд в Пловдив Груев предлага досегашния зам.-шеф на същото съдилище Георги Чамбов. Той е и ръководител на неговото търговско отделение.

В София изборът на висшия магистрат се спира върху Даниела Атанасова. Тя е съдия от кариерата. Последователно работи в Софийския районен съд и в Софийския градски съд. Била е зам.-председател на Софийския градски съд и ръководител на наказателното му отделение. От 20 септември 2004 г. до 18 юли 2005 г. е зам.-министър на правосъдието в екипа на Антон Станков.

В момента е съдия в наказателното отделение на Софийския апелативен съд. С това предложение Груев разсея страховете на голяма част от съдиите в апелативния съд, които смятаха, че ще бъде наложена кандидатурата на шефа на Военно-апелитивния съд Веселин Пенгезов. Магистратите бяха твърдо против идеята военен съдия, участвал в някои от големи скандали в системата, да става шеф на цивилно съдилище.

Споделяне

Още от България