След като си издейства процес по съкратената процедура

Лазар Влайков получи над 3 г. затвор за действия, довели до смъртта на ресторантьор

Лазар Влайков получи над 3 г. затвор за действия, довели до смъртта на ресторантьор

Бившият шеф на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков получи в сряда присъда от 3 години и 4 месеца затвор затова, че заради безотговорно държане на личното си оръжие е допуснал да се стигне до убийството на ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев.

Общинарят от ГЕРБ си издейства наказание под минимума, предвиден в Наказателния кодекс (НК), признавайки в началото на делото фактите, посочени в обвинителния акт. Така Пазарджишкият районен съд разгледа процеса по съкратената процедура в рамките на едно заседание.

Прокуратурата поиска 4-годишна присъда за Влайков, отчитайки намаляване с една трета на 6-годишното наказание, което щеше да поиска, ако казусът се разглеждаше по общия ред. Съпругата на убития Павлина и дъщеря му Деница бяха конституирани от съда като частни обвинители и поискаха максимална присъда от 10 години затвор за подсъдимия.

Лазар Влайков ще трябва да плати и разноските по делото в размер на 7000 лева. Той ще изтърпява присъдата си при лек режим – в затворническо общежитие от открит тип. Решението на съда не е окончателно.

Трагичният инцидент, при който смъртоносно бе прострелян Наско Тонкев, стана в началото на миналата есен по време на тържество, организирано именно от Влайков. Първоначално разпространената версия бе, че 6-годишният племенник на общинаря Юри е произвел фаталния изстрел, докато държал пистолета му "Глок". Впоследствие обаче роднините на убития Тонкев обявиха, че именно Влайков е произвел фаталния изстрел.

В крайна сметка следствието не установи доказателства в тази посока, и той бе обвинен само за безотговорно държане на огнестрелно оръжие, предоставено на непълнелетно лице, като с него е причинена смърт на един човек.

От пледоарията на обвинението стана ясно, че разследващите нямат дори бегла представа как пистолетът на общинаря се е озовал в ръцете на племенника му Юри. Освен това майката на детето е отказала с него да бъде извършен следствен експеримент, който да установи дали то въобще е способно да натисне спусъка. По време на следствието е установено още, че детето бърка лица и имена, присъствали на трагичния инцидент.

Преди близо два месеца Деница Тонкева прати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което го призоваваше да не оставя подчинените му да забравят за случая.

"Всички хора ме питат – какво става с вашия случай, Лазар пак ли ще се измъкне? Така, ние се организирахме и събрахме подписката, защото неговото поведение – на Лазар Влайков, до момента показва чувство на безнаказаност. Той открито говори пред медиите, че ще напусне Общинския съвет, когато той сам пожелае", разказа в началото на април момичето пред Нова телевизия.

Заради трагичния инцидент Лазар Влайков подаде оставка като председател на Общинския съвет в Септември, но не и като общински съветник. Междувременно съдът го освободи от арест през ноември м.г. срещу гаранция от 8000 лева.

Споделяне

Още от България

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?