Лазаров и Писанчев доброволно връчиха оставки

Борисов няма да сменя шефа на ДАТО – бил му студент и имал качества

Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев

Ден, след като премиерът Бойко Борисов обяви пред парламента, че ще поиска от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев   да подадат оставки  , те го направиха без съпротива в петък. Така се отваря пътят за нови назначения на ключовите постове, които вероятно ще са факт другата седмица. Доброволното оттегляне на Лазаров и Писанчев стана с цената на оставката на вътрешния министър Веселин Вучков, чието предложение за кадровите рокади бе отхвърлено от Борисов в сряда, който обаче побърза да парира обвиненията, че жертва министъра си заради протежета на ДПС и се обяви "за" смените.

Премиерът обяви, че рокадите ще се ограничат дотук и няма да пипа шефа на ДАТО, който му е студент. Освен това той щял да подбере новия председател на ДАНС след консултации с коалиционните партньори, а на бъдещия вътрешен министър Румяна Бъчварова оставял да посочи главния секретар на МВР. Формално, професионалният ръководител на МВР се предлага от министъра, но социологът Бъчварова няма никакъв опит в сектора по сигурността, а е както каза Борисов за себе си наскоро – едва ли има "по-разбирач от мен по службите и какво да се направи в МВР, и кой колко струва там".

Той съобщи пред репортери в петък, че е получил оставката на Светлозар Лазаров лично и ще я приеме във вторник, за да му даде време да завърши успешно операцията по залавянето на убиеца на 23-годишната студентка от Велико Търново.

Борисов допълни, че е провел телефонен разговор с шефа на ДАНС Писанчев, който му казал, "че са офицери с чест и не биха правили никакви проблеми". Малко по-късно бе съобщено, че и Писанчев е подал оставка.

Смяната на Лазаров, назначен при кабинета "Орешарски", се считаше за сигурна още при идването на правителството на Борисов, който докато беше в опозиция бе смазал от критики главния секретар на МВР, наричайки го дори "олигофрен". Препоръката му за Писанчев пък беше да бъде вкаран в затвора заради фалита на КТБ.

Последва необясним рязък обрат в позицията на премиера, който обяви, че няма да сменя нито Лазаров, нито Писанчев. Поради тази причина и първоначално замислените промени в Закона на МВР, внесени от ГЕРБ, с които се задаваха нови изисквания за главния секретар на МВР, бяха коригирани в крачка и отпадна единственото условие, на което Лазаров не отговаряше, да остане на поста. Така законът продължи да пази Лазаров и това бе формалният мотив, с който преди три дни Борисов отказа на Вучков да сменят главния секретар.

"Ще му напиша "Да" (върху оставката на Лазаров) във вторник. Искам да не се разклати нищо с процедурите (при акцията във Велико Търново). Всичко е да е добре по документи", обясни Борисов в петък пред журналисти при откриването на новата сграда на Софийския градски съд. Той допълни, че лично се е ангажирал със случая, защото близките на убитото момиче са го помолили за съдействие.

Новия шеф на ДАНС – след съгласуване "с всички възможни хора на света"

Борисов ще се срещне с Писанчев в понеделник по обяд, а в сряда сутринта ще отиде да говори пред депутатите за ДАНС. За бъдещия председател на агенцията той каза: "По специална процедура ще го избера. След съгласуване с всички възможни хора на света".

На репортерски въпрос дали ще го съгласува и с главния прокурор Сотир Цацаров, с когото ГЕРБ има много общо по въпросите за съдебната реформа. Борисов отговори: "Имам предвид чисто коалиционно ще споделя, за да не ми кажат, че съм им казал".

Последната дума за назначенията на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР има президентът, след като сегашните управляващи му върнаха тези правомощия.

Няма министърът да тича по акции с токчета

По повод критиките, че предложената за вътрешен министър Бъчварова няма никакъв опит в сектор "Сигурност", Борисов отговори така: "Каква е разликата между мъжа и жената? В умствено, интелектуално, в какво естество? Министърът трябва да дава насоки на министерството, да носи политическата отговорност. Министърът не може да тича с токчета и полата по акции, за да лови престъпници".

Неговият партиен заместник и вътрешен министър в първия мандат Цветан Цветанов лично участваше в оперативни акции и ходеше да откопава трупове с багер от Витоша, но тогава Бойко Борисов не виждаше проблем.

"Аз оценката за Цветанов съм я дал като не го направих вътрешен министър", коментира лаконично премиерът в петък.

Румяна Бъчварова ще остане вицепремиер за коалиционната политика, държавната администрация, електронното правителство, а от тази седмица и за МВР. "Като вътрешен министър дори може да ѝ е по-лесно с коалиционната политика", каза през смях Борисов. Това означава, че Меглена Кунева губи МВР от своя вицепремиерския портфейл.

Разговор за ДАТО няма

Шефът на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов няма да бъде сменян. Ето и аргументите на премиера: "Цветан Китов няма да си дава оставка, защото не му я искам. Четири години ми е бил студент и знам какви качества има. Там разговор не може да има".

Искал да види Лазаров и Пасанчев" имат ли вина, нямат ли"

Борисов отново не обясни защо преди три дни не искаше и да чуе за оставки на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, а сега ги приема: "Исках да минат проверките. Исках да видя тези хора имат ли вина, нямат ли... Представят ги пред мен в различна светлина, когато съм ги виждал. Ето сега и парламентът направи комисия за КТБ".

В петък следобед премиерът Бойко Борисов проведе едночасов разговор и с президента Росен Плевнелиев по повод рокадите в службите. След нея Борисов даде информация дали са обсъждани кандидатури за МВР и ДАНС.

Според прессъобщението от президентството Плевнелиев и Борисов са обсъдили принципите за издигане на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС. Премиерът е поел ангажимент да вземе решение в диалог с президента и с "всички национално отговорни политически сили".


Цветанов: Борисов нямаше друг ход след оставката на Вучков

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе доста по-ясен – той обясни, че след като Веселин Вучков е подал оставка, Борисов не е имал друг политически ход, освен да поиска шефа на ДАНС и главния секретар да напуснат, тъй като в обществото се правели внушения за задкулисие с ДПС. "Виждате, че имахме една ситуация, която трябваше да бъде бързо потушена и бързо решена. Премиерът взе бързо решение и смятам, че това затвори темата за всякакви спекулации, внушения и интерпретации в рамките на близо 20 часа след оставката на Вучков за това как всъщност имаме някакви зависимости и нещата не биха се случили, защото Борисов прикривал еди-си кой", коментира Цветанов пред бТВ.

Междувременно Борисов съобщи, че следващата седмица Министерството на правосъдието трябва да е готово със законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, с който официално ще стартира съдебната реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?