Лазаров изчисли, че битовата престъпност е намаляла с 32%

Има конкретни резултати от акцията срещу битовата престъпност, дали тя е е най-важната ще покаже времето, каза в понеделник пред  БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той съобщи цифри, според които кражбите от началото на акцията до 6 март са намалени с 32%. Общо всички криминални престъпление са с 26 на сто по-малко.

От 1 януари до 6 март в страната са регистрирани 16 518 престъпления, при 20 046 за същия период на миналата година. Като единствено недоволство от операцията Лазаров посочи не добрата комуникацията с обществото по места. "Има неотзивчиви служители", каза с огорчение главният секретар на МВР.

Той повтори тезата си, че жандармерията ще остане в селата докато е нужно, а следващата стъпка е привличане на тайни сътрудници и по-ефективна работа със Специалните разузнавателни средства. Преди да бъдат ангажирани нови полицаи под прикритие обаче трябва да влезе в сила Закона за МВР, да се създаде подзаконовата нармативна база и да се разпишат критериите, на които да отговарят кандидатите.

Лазаров приветства идеята безработни да бъдат организирани в своеобразни довроволни отряди, които да помагат на полицията. "Ако чрез съответните политики се намери ресурс и хора за мен е добре дошло. Ако това стане ще се изгради нормативната база, регламентираща работата им", допълния главният секретар на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?