Лъжа и пропаганда

Лъжа и пропаганда

Лъжлива информация от Русия и Китай изпълва социалните мрежи – германските спецслужби са загрижени, пише германското издание ‟Франкфуртер Рундшау".

Възрастен мъж облечен в бяла престилка: На врата му се клати стетоскоп. Наистина ли е лекар или е само актьор е трудно да се разбере. "Чесънът", казва посивелият мъж дълбоко въздъхвайки," е дар Божи". "Този, който сутрин и вечер яде късче от вълшебния корен, ще избегне всички болести. Даже и коронавирусът няма шансове".

Десетки хиляди хора са гледали в Youtube заснетото в Русия видео и са го споделили в социалните мрежи. Простото послание на видеото е, че чесънът е достъпен за всички и ще помогне винаги. Защо тогава са необходими защитни маски, медикаменти и подкрепа от държавата?

Макар да заемат само 1% от всички, фалшивите съобщения в социалинте мрежи често се разпространяват бързо, подобно на взрив.

Хелга Браун, координатор на спецслужбите в правителството на Германия, от началото на коронакризата рутинно започва своите вседневни заседания с шефовете на специалните служби и органите за сигурност с обсъждания на Китай и Русия. Предимно от тези две страни в Германия прониква лъжлива информация, убеден е началникът на кабинета на федералния канцлер. "За мого държави пандемията от коронавирус е възможност да заемат изгодна позиция на международната арена. Те разпространяват дезинформация, която е вплетена в предишни истории", каза в интервю за RND Томас Халденванг, ръководител на Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването на Германия). Той е разтревожен: "Ние следим съответната активност на всички държави, взети под внимание".

Най-гръмката битка за общественото внимание сега е между Китай и САЩ. В центъра ѝ стои въпросът коя от двете страни носи отговорност, че Covid-19 е станал пандемия. От една страна, това е част от напълно нормална геополитическа борба за власт между две големи държави, казва британско-украинският писател Пьотр Помернцев. От друг страна, Китай за първи път използва целия арсенал от методи, които преди това бяха известни по-скоро от руските кампании за оказване на влияние: тролове, ботове, всички средства на съвременната информационна война.

Китай не иска повече да бъде възприеман като страната, в която се е появил вирусът; Китай иска да изглежда могъщата държава, победила Covid-19 и помагаща на другите страни да се справят с кризата. Пекин разпространява и версията, че не Китай заплашва света, а светът заплашва Китай, пише изданието.

Германия следи със загриженост пропаганданта на Пекин. Още през март министерството на отбраната предупреждава във вътрешен доклад за ‟фалшиви новини" от Китай. Към онзи момент вече отдавна беше ясно, че официалните данни на Пекин за хода на епидемията може да не съответстват на действителлността, че случаите на заразяване и смърт са се появили в региона около Ухан много преди декември миналата година.

Независимо от всички разногласия, във времето на коронакризата Китай се опитва да затвърди глобалния си статут и да разшири влиянието си в Европа. Пекин достави медикаменти и защитни средства в Испания, Фарнция, Австрия, Германия и Сърбия. Китай отдавна се опитва да представи Евросъюза като слаб, несолидарен и обзет от раздори. Китай редовно предоставя кредити и икономическа помощ на 16-те страни Централна и Източна Европа, които са по-слаби във финансово отношени . И благодарностите не закъсняват. Решенията на Брюксел, които могат да навредят на икономическите интереси на Китай, редовно са саботирани от страни като Унгария и Полша, пише ‟Франкфуртер Рундшау".

Китай също така иска на всяка цена да спечели надпреварата за ваксина срещу коронавируса. Разработването ѝ трябва да докаже, че Китай днес, изпреварвайки САЩ, е световен лидер в биомедицинските изследвания, се казва в доклад на германското правителство.

Конкурентът обаче изостава съвсем малко от Китай: разликата е в това, че в САЩ президентът сам се е нагърбил със задачата да дезинформира. При условие, че Доналд Тръмп наистина знае какво казва и прави, никой не владее по-добре от него тази игра на клавиатурата, състояща се от гръмка лъжа и вопиюща полуистина.

В пропагандната война активно участва и Русия, която достави в Италия медицинско оборудване и средства за дезинфекция, макар те да са дефицит за самата нея. Москва, както и Пекин, се стреми към престиж и влияние.

Преди всичко обаче Русия използва други средства. Основно направление на руската дезинформация не са държавните кампании. От Русия към Германия идват съобщения, които имат за цел да подкопаят доверието в органите на държавната сигурност.  Финансираният от Кремъл тв канал RT Deutsch особено се откроява в това отношение. Министерството на вътрешните работи вижда в съобщенията на тази телевизия заплаха за обществената сигурност в Германия. Наскоро RT Deutsch пропагандираше, че миенето на ръцете не помага в защитата срещу коронавируса.

Целенасочено разпространяваната по време на кризата лъжлива информация за Covid-19 принуди агенцията за защита на конституцията, федералното управление на криминалната полиция и други служби да вземат руския телевизионен канал на прицел. Заради дезинформацията "под заплаха може да се окаже обществената сигурност и обществения ред",  казват от германското вътрешно министерство. Ако хората целенасочено са облъчвани с лъжлива информация, в тях се поражда чувство на несигурност.

Руският немскоезичен тв канал критикува мерките на германското правителство като ‟нагнетяване на паника" и опит ‟за по-голям контрол над обществото". Понякога се съобщава, че мерките за сигурност, като например миенето на ръцете, са безполезни и епидемията като цяло се поставя под съмнение.

Дезинформацията формират целенасочени картини на света, около които могат да се обединят цели обществени групи. Глобалният страх пред новия коронавирус се е превърнал в пандемия на полуистината и борба за хегемония след вируса. Това се отнася както за лъжите на Русия, пропагандата на Китай, така и за САЩ, заключва ‟Франкфуртер Рундшау".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят