Лебедовата песен на РБ: взеха мандата и предлагат Борисов за премиер

ГЕРБ с ясна нагласа "всичко да приключва" до петък, Борисов обеща "разговор"

Въпреки многократните твърдения на ГЕРБ, че няма да подкрепят ново правителство в този парламент, съюзниците им от Реформаторския блок приеха мандата за съставяне на такова.

"Намираме се в конституционна процедура, в която президентът ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в това Народно събрание. Както самият аз казах, понякога и 1% шанс може да бъде 100% шанс, така че си заслужава да опитаме още в повече в светлината на рекорден брой кризи, които се разиграват около нас в региона и по света. За мен е чест да ви връча този мандат и ще се радвам да бъдат положени усилия за неговото реализиране“, посочи държавният глава Росен Плевнелиев, връчвайки във вторник мандата на РБ.

Позата на "национално отговорна формация", полагаща усилия за съхраняване на стабилността може да се окаже лебедовата песен на РБ, който от участник в управляващата коалиция в настоящия парламент може да се окаже извън следващия парламент.

В президентството дойдоха зам.-председателят на СДС Румен Христов, зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок Борислав Великов, депутатът и заместник-председател на СДС Костадин Марков и Александър Христов, член на Постоянното присъствие на БЗНС.

Половин час преди това Изпълнителният съвет на коалицията взе решение да приеме мандата, след като лидерът на СДС Божидар Лукарски поиска Реформаторите все пак да се опитат да направят правителство, въпреки че ГЕРБ категорично отказаха подобен сценарий и настояват за предсрочни избори, каквато е и позицията на БСП.

Лукарски каза, че ще бъде предложено на ГЕРБ те да посочат премиер и министри. Неговото лично мнение е, че министър-председател трябва да е Бойко Борисов, защото е най-подходящ.

Срокът, в който трябва да стане ясно ще има ли ново правителство, е понеделник. Ако дотогава няма осигурена подкрепа, РБ ще върне мандата. Преговори ще се водят и с Патриотичния фронт, с Българския демократичен център и с независими депутати.

Според лидера на СДС трябва да се направи опит за нов кабинет предвид политическата, икономическата и международната ситуация, и дори заради трагедията в Хитрино.

Лукарски подчерта, че не става дума за вкопчване във властта на Реформаторския блок. Той допълни, че алтернативата е след нови избори БСП и ДПС да управляват.

"След следващи избори не виждам как ще има по-стабилен парламент. Той вероятно ще е още по-шарен, а и не е добре да вкарваме хората от избори в избори", допълни Лукарски.

В края на миналата седмица парламентарната група на РБ реши да получи и върне проучвателния мандат за съставяне на кабинет. Решението бе представено като финално от съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски. Малко по-късно обаче лидерът на СДС Божидар Лукраски съобщи, че е против връщането на мандата, позовавайки се на друго решение на орган на РБ – изпълнителния му съвет. Партия ДБГ на Меглена Кунева продължи да настояват мандатът да бъде върнат, но в крайна сметка коалицията реши да го приеме.

Това е последната възможност за формиране на кабинет в този парламент преди назначаването на служебно правителство.

До края на мандата на Плевнелиев остава малко повече от месец и по Конституция той не може да разпуска Народното събрание. Това ще направи новоизбраният президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари. Радев ще трябва да определи и дата за предсрочни парламентарни избори.

"ДСБ не е част от днешната трагикомедия и самоунижение"

Представители на ДСБ не се явиха на връчването на мандата. "Нека е ясно, че ДСБ не е част от днешната трагикомедия и самоунижение. И със сигурност нашият кандидат за премиер не се казва Бойко Борисов", написа по този повод лидерът на партията Радан Кънев във Фейсбук.

ГЕРБ: Нагласата ни е всичко да приключи в петък

Потърсени за коментар, представители на ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че остават твърдо на позиция за предсрочни избори: "Процедурата е ясна – Плевнелиев назначава правителство, Радев го сменя, отиваме на избори напролет, какво повече имаме да изясняваме?".

"Нагласата ни е една – всичко да приключва тази седмица. Дори не е ясно какво ще правят с този мандат до понеделник Реформаторите? Всичко да приключва в петък.", казаха още близки до Борисов.

Според тях би било "нелепо Лукарски или Кунева да са мандатоносители на кабинет, само за да им се угоди да постоят още малко на власт, тъй като повече нямат шанс за нея".

Далеч не така категоричен бе лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов.

От пострадалото село Хитрино той заяви, че нищо друго не го интересува освен разчистването на цистерните. "Нищо друго не ме интересува в момента от това, да започнем да вдигаме цистерните", каза той. И допълни, че все пак ще се срещне с РБ и ще разговаря с тях.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?