Лечението на спинална мускулна атрофия ще се осъществява в четири болници

Лечението на спинална мускулна атрофия ще се осъществява в четири болници

Лечението на заболяването спинална мускулна атрофия, което вече се финансира от НЗОК и у нас, ще се осъществява в четири болници в страната – Александровска, специализираната детска болница “Проф. д-р Иван Митев“, университетската “Свети Георги“ в Пловдив и болницата по неврология и психиатрия “Свети Наум“ в София. В четирите лечебни заведения вече има обучени лекари за приложението на лекарството Спинраза, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Когато дете, нуждаещо се от лечение Спинраза, получи решение и заповед за финансиране от Специализираната комисия към НЗОК, която пое функциите на Фонда за лечение на деца от 1 април, родителите трябва да изберат един от четирите центъра, където лечението се прилага.

Кога и къде да бъде проведено лечението избират самите родители, уточниха от МЗ.

Министерството има уверението и на представителя на фармацевтичната компания у нас, че може своевременно да осигурява медикамента и вече има извършен внос.

Лечението се осъществява по клинична пътека №60. Съществува и терапевтична процедура с код 9920, по линия на която могат да бъдат направени инфузиите/вливанията на лекарството Спинраза, и също да бъдат отчетени към НЗОК.

Предстои внасянето на предложение в Надзорния съвет на НЗОК, чрез което да се позволи на лечебните заведения, които прилагат терапията на деца със спинална мускулна атрофия, да ги приемат до 3 пъти месечно по клиничната пътека вместо само веднъж месечно, както е по регламент.  

Споделяне

Още по темата

Още от България