Лечението над 700 лева ще се покрива със застраховка от 12 лв. и доплащане

Финансовият министър не би подкрепил увеличение на плащанията от пациентите без да се засили контролът

Лечението над 700 лева ще се покрива със застраховка от 12 лв. и доплащане

Здравната каса ще финансира лечението до 700 лева, а всичко над тази сума ще се покрива от задължителна здравна застраховка на стойност 12 лева месечно и доплащане от пациента, което може да става кеш или чрез допълнителна доброволна застраховка. Това предвиждат подготвяни от здравното министерство промени в здравноосигурителния модел, които от началото на тази седмица са предмет на обществено обсъждане със съсловни и бизнес организации в сектора. Все още детайли около модела не се разкриват, като той ще бъде представен официално на кръгла маса на 26 септември.

Във вторник обаче идеята беше официализирана от финансовия министър Владислав Горанов, който потвърди пред Нова телевизия, че подготвяния модел предвижда доплащането на медицинските услуги на стойност над 700 лева да става чрез задействането на втора здравна застраховка. Засега тя се обсъжда да е на стойност 12 лева месечно, но това най-вероятно няма да стане от следващата година.

Горанов направи уговорката, че не би подкрепил никакво увеличение на здравната вноска или въвеждането на други плащания от гражданите към здравната система, докато няма гаранции, че контролът върху разходите в системата е ефективен.

"Дори най-малкото съмнение, че ще се увеличат парите, без контролът да се засили, не бих подкрепил. Особено при снабдяването с лекарства има очевидно неестествени диспропорции и сериозни подозрения за източване на пари", каза Горанов.

Подготвяният модел предвижда със сегашната здравна вноска от 8%, която постъпва в НЗОК, лечението до 700 лева да се поделя между НЗОК и пациента, като касата покрива 85% от него, а пациентът 15%. Лечението над 700 лева ще се поеме от частните застрахователи под формата задължителна здравна застраховка в размер на 12 лева месечно.

Лекарствата и медицинските изделия ще бъдат вкарани в цените на клиничните пътеки, за да бъдат покривани от фондовете, но все още не е ясно по какъв механизъм ще се финансират.

Услуги като избора на екип и екстри като самостоятелна стая в болницата и др. вероятно ще останат обект на допълнително доплащане от пациентите, което ще може да става кеш или чрез доброволна допълнителна застраховка.

При всички положения доплащането на пациентите, което и в момента съществува, ще се официализира, а вероятно и увеличи. За сметка на това се очаква да бъде освободен по-сериозен ресурс за профилактика.

Засега не е ясно дали промяната в модела ще бъде съпътствана с промяна в цените на медицинските услуги, тъй като в момента са налице големи диспропорции и определени дейности са фаворизирани финансово за сметка на други.

Не е ясно и кой ще поеме задължителната застраховка на децата и пенсионерите, които се осигуряват в НЗОК от държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България