Лечителката Кармен ще бъде глобена, а Законът за здравето променен

Кирил Ананиев

Лечителката Карем Лазарова, посредничила за посещението на онкоболната Теодора Маджарова при бразилския лечител Жоао де Деус, ще бъде глобена с до 10 000 лева, а Законът за здравето ще бъде променен, за да се разпишат много по-детайлно признатите и законни неконвенционални лечебни методи. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в четвъртък след приключилата проверка на Столичната регионална здравна инспекция по случая.

Проверката е установила, че Кармен Лазарова не е вписана в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, съгласно Закона за здравето.

Констатираното нарушение е, че тя дава здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация (няма медицинско образование). Вече има издаден акт за нарушение. Глобата е до 10 хил. лв., но точният ѝ размер ще стане ясен след издаване на наказателното постановление, стана ясно от думите на здравния министър.

“Проблемът е по-сериозен от този единичен случай на нерегламентирани медицински консултации, което ни дава основание да работим по промени в Закона за здравето. Необходимо е много по-ясно да се регламентира дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена“, заяви Ананиев.

Министерство на здравеопазването призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да търсят институционално удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.

МЗ напомня, че всяка регионална здравна инспекция на сайта си води публично достъпен регистър на обектите, в които законно се практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве.   

Споделяне

Още по темата

Още от България