Лед скова морето край Бургас и река Дунав

Безразборно паркирали тирове затапиха Дунав мост край Русе, проблеми с влаковете

Снеговалежите в страната се успокоиха и отстъпиха място на ледения студ, който в четвъртък сутринта скова много от градовете в прегръдката на минус 17 – минус 21 градуса.

След повече от половин век морето край Бургас замръзна, река Дунав е покрита с ледени блокове, обхванали повърхността ѝ на 80 процента край Русе и Силистра и напълно покрили румънското крайбрежие.

Рядкото явление замръзнало море може да се наблюдава на пристанището в бургаския квартал "Сарафово", както и край Морската гара, съобщиха от пресслужбата на общината и разпространиха снимки.

Леденото покритие се увеличава, поради трайно ниските температури. Общинският кораб "Анастасия", който вози туристи през летния сезон до острова Света Анастасия, е покрит с лед и наподобява ледена скулптура.

Заради ледохода по река Дунав корабоплаването е забранено в българо-румънския участък.

Като се изключат ниските температури, пътната обстановка в страната постепенно се нормализира след поредния обилен снеговалеж в сряда, когато бе прекъсната връзката между Северна и Южна България, а републиканската мрежа бе затворена за тежкотоварни автомобили над 12 тона, както и всички проходи.

Община Генерал Тошево обаче оставя в бедствено положение и в четвъртък.

Закъсали в снега тирове край Дунав мост

Подстъпът към Дунав мост при Русе в четвъртък сутринта бе запречен от закъсали и безразборно паркирали тирове по бул. "България" и по пътя Русе – Мартен, които образуват т. нар. "тапи" и дълги колони от автомобили. Ситуацията е усложнена допълнително от закъсал тир по пътя Русе - Мартен.

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров обясни, че с техника на кметството в сряда са били изтеглени два тежкотоварни камиона, закъсали на изхода за Разград. В четвъртък сутринта е бил издърпан друг на изход към бул. "България" в Русе. Изпратена е техника и за аварирал камион край Индустриалния парк, на когото спирачната система била замръзнала. "Много от камионите нямат вериги и грайфери по гумите. Шофьори не спазват и разпорежданията", заяви Димитров.

Целият район в северозападната част на Варненска област остава затворен за движение, проходим обаче е пътят Варна-Добрич.

В Бургаска област е въведено ограничение за движение по магистрала "Тракия" от 60 км/час в участъка от пътен възел "Зимница" до Карнобат. Очакванията на Областното пътно управление са до следобед да бъде отворена и отсечката Карнобат - Бургас. Отпадна ограничението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по пътя Обзор - Слънчев бряг.Проблеми с пътническите влакове в Бургаско

Спрени са пътническите влакове на територията на област Бургас поради повреди в локомотивите, съобщиха от областната управа в Бургас. Движат се бързите влакове, като някои от тях спазват разписанието на пътническите. За по-подробна информация е необходимо гражданите да се обръщат към БДЖ.

Железопътната инфраструктура работи нормално при зимни условия, обявиха от Национална кампания "Железопътна инфраструктура". Почти всички влакове се движат с голямо закъснение от по няколко часа, а по някои направления в Североизточна България не се движат, например Добрич – Варна и Добрич - Кардам, сочат данните от БДЖ.

За днес е обявен жълт код за 19 области в Северна, Източна и Западна България за сняг, вятър и поледици, по данни на Националният институт по метеорология и хидрология при БАН. За следващите три дни прогнозите са за малко по-високи температури от днешните, но от понеделник се очаква ново захлаждани и валежи от сняг.

Пътната обстановка

В област Добрич движението на автомобилите е при тежки зимни условия. Отворени са основните пътища от републиканската пътна мрежа.

Отворени са пътищата Добрич – Генерал Тошево – Кардам,  Добрич – Одринци – Ведрина – Варна, Добрич – Балчик и Добрич – Варна, където в сряда имаше проблеми с опашки от чакащи автомобили и камиони.

Няма населени места без ток в област Добрич. Отстраняват се само локални аварии.

Обстановката в община Генерал Тошево остава изключително сложна. Най-тежко е положението между селата Рогозина и Спасово, където от два дни има множество закъсали автомобили и техника, но без бедстващи хора. Бедственото положение в Генерал Тошево остава в сила и в четвъртък.
 
В Шуменска област все още непроходима е отсечката Царев брод - Златна нива заради навявания. Ограничение за автомобили до 3.5 тона има по пътя Шумен - Силистра. До няколко часа се очаква да бъде отворен пътят до село Живково, което се оказа най-критичното място в община Хитрино.

По думите на Ридван Муса от Гражданска защита - Хитрино, в сряда вечерта фадромите са успели да пробият преспите до половината от пътя към селото, като днес разчистването ще продължи. Хляб в селото има, защото там работи фурна, но лекарствата на някои хора са свършили или са на привършване. Удължава се ваканцията в средното училище "Д-р Петър Берон" в Хитрино.  Само 15 от над 200 деца са били на училище в четвъртък. Парното работи, но заради дългата ваканция класните стаи все още са студени. Занятията на всички ученици в област Шумен ще бъдат подновени в понеделник - 16 януари.

Частично е отменено бедствено положение в Смолян. Пътищата са почистени и проходими при зимни условия. Навсякъде има ток и вода, а децата вече ходят на училище.

В Русенска област е възстановено е движението по пътя Русе – Мартен. През нощта беше ограничено движението по едното платно поради аварирал ТИР.

Във всички общини във Варненска област пътищата са проходими при зимни условия. Отворени са пътищата Варна – Добрич и Варна – Бургас. Панорамният път над Аксаково остава затворен и се почиства със снегорини. Пристанището е затворено за ненатоварени кораби, силата на вятъра достига до 11 метра в секунда.

В област Силистра също има ограничения по пътищата за автомобилите над 3.5 тона.

Затворени и за леки коли и камиони са проходите "Върбишки", "Златишки", "Дюлински", "Ришки" и "Троянски".

В София обстановката е нормална. Обработват се общинските пътища в Нови Искър, Панчарево и Витоша.

Удължаване на ученическата ваканция в няколко области

В четвъртък учениците в София се върнаха в училищата.  Поради ниски температури в класните стаи в четвъртък не се учи в седем столични училища - 52-ро Основно училище, в 22-ро Средно училище, в 127-мо Средно училище, в ПГИЧЕ "Св. Методий", в Американския колеж и в 134-то Средно училище - за учениците от трети до 11-и клас, по данни на Регионалния инспекторат на образованието в София.

От там съветват учениците и родителите да следят електронните страници на училищата за актуална информация относно организацията на учебния процес в тях.

Заради новия обилен снеговалеж в Бургас ваканцията на учениците беше удължена до понеделник – 16 януари.

Грипната ваканция на учениците в Русенско също се удължава до понеделник.

Ваканцията продължава и за децата от Силистра, Шумен, Димитровград, Търговище, Кърджали, Хасково, Ямбол, Перник, Пловдив и Стара Загора.

Причините са влошените метеорологични условия, ниските температури и грипната вълна, която все още не е отминала напълно.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?