Лед Цепелин на съд за авторските права върху "Стълба към небето"

Робърт Плант и Джими Пейдж трябва да защитават пред съда авторските права върху "Стълба към небето"

Основателите на легендарната рок група Лед Цепелин Робърт Плант и Джими Пейдж ще трябва да защитават пред съда в САЩ авторските права върху едно от най-известните си парчета Stairway to Heaven (Стълба към небето).

Съдия от съда в Лос Анджелис даде ход на процеса, след като прецени, че между песента на Лед Цепелин и инструментала Taurus (Телец) на групата Спирит има достатъчно сходства.

Първото заседание на съда и съдебните заседатели е насрочено за 10 май.

Stairway to Heaven, излязла през 1971 година, се смята от мнозина за най-великата рок композиция на всички времена. Делото за авторските права започва по инициатива на Майкъл Скидмор, довереник на китариста на Спирит Ранди Улф, претендиращ, че трябва да получи своето за създаването на парчето на Цепелин.

Популярната история зад Sairway to Heaven е, че песента е написана от Плант и Пейдж по време на техния престой в отдалечена хижа в Уелс.

Според Скидмор обаче, Лед Цепелин са взаимствали от Taurus, който Спирит са свирили през 1968 и 1969 година по време на общите им турнета с Цепелин.

Съдия Гари Клауснър обяви, че съдебното жури би могло да открие "съществени" прилики между инструментала на Спирит и първите две минути от Stairway to Heaven.

"Вярно е, че отличаващата хроматична четириакордна прогресия е често срещана конвенция в музикалната индустрия, но приликите тук засягат самата същина на структурата на песента", отсъжда съдия Клауснър, блесвайки с музикалните си познания.

Той не приема обвиненията срещу басиста на групата Джон Пол Джоунс и компанията "Уорнър Мюзик Груп Корп".

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?