"Лед Цепелин" не са плагиатствали "Стълба към небето"

Плант и Пейдж по време на заседаниятана съда

Китарният риф от хита "Стълба към небето" на рок динозаврите "Лед Цепелин" от 1971 г. е различен от този на песента Taurus на групата "Спирит", която внесе иск срещу британската банда заради плагиатство. Това реши съдът в Лос Анджелис, който разгледа жалбата за нарушени авторски права.

Решението е победа за "Лед Цепелин", която е една от най-продаваните рок групи на всички времена.

Съдебният състав прецени, че певецът на групата Робърт Плант и китаристът Джими Пейдж наистина са били запознати с песента на групата "Спирит", създадена през 1967 г., но използваните в нея рифове не приличат на началните акорди на "Стълба към Небето".

Двамата музиканти от "Лед Цепелин", които присъстваха плътно на заседанията на краткия процес,излязоха с изявление, в което се посочва, че са "благодарни за добросъвестната работа на съдиите" и се радват, че произнасянето им е било в тяхната група, решавайки въпроса с авторството на "Стълба към небето". "Това е нещо, което ние знаем от 45 години", посочват творците.

Искът на американската група "Спирит" бе подаден срещу тях и звукозаписната компания "Уорнър Мюзик" през май 2014 г. Претенциите бяха, че са откраднати мотиви от тяхната песен, която са изпълнявали по време на съвместни изяви с "Лед Цепелин" – през 1968 г. в Денвър и през 1969 г. в Детройт, Атланта и Сиатъл.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?