Ледът се пропуква

Ледът се пропуква

Въпреки безпрецедентните мерки на властите в Москва вчера, обединените в сдружението “Другата Русия” организации успяха да проведат своя “Марш на несъгласните”. Днес е ред на Петербург да покаже, че привидно хипнотизираното от кремълската популистко-авторитарна политика руско общество излиза от вцепенението.

Хиляди милиционери и служители на зловещо известните специални части ОМОН бяха концентрирани вчера от ранни зори около центъра на Москва. Подстъпите към разрешения митинг на “Другата Русия” бяха блокирани с камиони, водопръскачки и заграждения, за да бъде осуетено шествието на гражданите. В акциите на протеста са участвали по различни сведения от 2000 до 4000 души. Частите на МВР са действали с

рядка дори за руските условия бруталност.

Мирно крачещи от площад Пушкин към мястото на заключителния митинг граждани са разгонвани с димки и с палки, възрастни хора и почти деца са влачени по земята и бити до безсъзнание от ОМОН-овците. Арестувани са около 300 души, сред които лидери като Гари Каспаров. Едуард Лимонов, Иля Яшин и Юлия Малишева, както и няколко журналисти. Каспаров е задържан и натикан в милиционерската камионетка докато се е движел мирно по тротоара на площад Пушкин. Осъден е по бързата процедура на 1000 рубли глоба за това, че “се е движел с група граждани и е викал антиправителствени лозунги”.

Опитите на ОМОН да арестува втория лидер и потенциален кандидат за президент на гражданските организации Михаил Касянов са били осуетени от охраната му. Така и той, и ръководителката на Народно-демократичния съюз РНДС Ирина Хакамада са успели да говорят пред събралите се на площада около 2000 души. Думите на Михаил Касянов дават точна характеристика на един авторитарен режим, банкрутирал при опитите си да създава подобие на демократична видимост: “Нашето основно политическо искане съвпада с основното задължение на властите – провеждането на свободни и честни избори. Днес властта ни отказва да гарантира това право, не позволява на гражданите да се движат по улицата, пребива с палки млади и стари. Крайно време е да разберем, че тук става дума за нашата страна и за нашия град.”

Действията на московските власти предизвикаха

възмутени и гневни реакции

сред гражданското общество в Русия. Легендарната правозащитничка от 70-те години, председателката на Московската Хелзинкска група Людмила Алексеева нарече действията на властите "най-грубо нарушение на човешките права”. Според нея става дума за нарушение на Конституцията, която гарантира правото на митинги и демонстрации. “Чрез арестите по време на една мирна акция, смята Людмила Алексеева, властите се опитват да намалят броя на “несъгласните”. В действителност, така те само го увеличават”.

Либералният икономист Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин, напуснал президентството в протест срещу политиката на своя шеф, смята, че много длъжностни лица на руската федерация са извършили вчера антиконституционни и криминални престъпления. Рано или късно, каза Иларионов тези насилия ще бъдат разследвани и виновните за тях ще понесат своята отговорност пред закона.

В свое изявление освободеният от участъка лидер на Обединения граждански фронт Гари Каспаров прави оптимистична прогноза: ако “Другата Русия” успее да  запази единство през следващите 6 месеца, тя ще има добри шансове в ситуацията, която ще се оформи след като ожесточената борба между кремълските групировки за президентското наследство навлезе в горещата си фаза. Бившият световен шампион по шах предвижда криза, която ще се развие от неспособността властта да бъде предадена в организиран ред.

Разочарованието на загубилите битката в Кремъл ще е толкова силно, че “те ща са принудени да търсят други пътища”. Каспаров казва: “Именно в тази криза е нашият шанс. Това вече не е единният Кремъл,

управляващият елит е раздробен

на множество различни гласове. Температура се покачва и скоро ще станем свидетели на колапса на кремълските властови структури”.

Тук не може да не направи впечатление съвпадението на Каспаровата оценка и неговата прогноза, с анализа на авторитетни руски наблюдатели за скорошното интервю на Борис Березовски пред лондонския “Гардиън”. Незаслепени от кремълската пропагандна машина или от собствени предубеждения политолози определиха изказванията на Березовски за подготвян от него преврат в кремълските среди като ловка и добре обмислена маневра за всяване на допълнителен смут сред вкопчените  в жестока задкулисна междуособна борба московски властници.

И наистина, Борис Березовски нагнети напрежението използвайки единствените понятия, които кремълският личен състав познава – финансовото разлагане, подкупа, парите, които той уж плащал на хора от вътрешното обкръжение, за да гътнат режима. Разчетите са прости и въпреки своята очевидност думите на лондонския емигрант едва ли ще пропуснат своето въздействие върху изнервеното президентско обкръжение. Березовски е майстор в създаването на хаос, когато това е нужно за неговите цели. В тези цели сега влиза

дестабилизацията на Путинския режим.

Чрез своето изказване непосредствено преди московския марш Борис Березовски допринесе за създаването на обстановка, в която на Кремъл му е все по трудно да действа рационално.

В едно свое интервю пред вестник "Сънди Таймс" Гари Каспаров вече бе маркирал позиции, които до голяма степен съвпадат с линията на Березовски. Естествено, че Каспаров свързва дестабилизацията и хаоса, които той предвижда и очевидно желае, с единството и решителните действия на своите съмишленици от “Другата Русия”. Дворцовият заговор, платеният преврат и “цареубийството” могат да бъдат инструменти – реални или фиктивни - само на емигранти с изразена склонност към авантюризъм, намиращи се на сигурно място в чужбина. Действията и на едните и на другите са полезни и нужни, когато става дума за съпротивата срещу режим, отнемащ на гражданите си всекидневно всяка от немногото останали им граждански свободи.

Тези действия са и в интерес на близките и по-далечни съседи на Русия, незабравили желязната ѝ хватка от миналото и усещащи и днес задушаващата ѝ газово-нефтена прегръдка.

Други материали от автора може да намерите на блоговете www.de-zorata.de и www.de-zorata.de/blog

Споделяне

Още от Свят