"Леден душ за Борисов"

Немскоезични медии коментират първия тур на президентските избори

"Леден душ за Борисов"

"Изборните резултати са леден душ за разглезения от успехи Борисов", пише "Нойе Цюрхер Цайтунг", а "Зюддойче Цайтунг" коментира: "Сега Борисов страда от политическо главоболие, за което сам си е виновен". Немскоезичните вестници забелязаха президентските избори в България, но в навечерието на американските не им обърнаха особено голямо внимание, предаде Дойче веле.


"Леден душ за Борисов"

"Нойе Цюрхер Цайтунг” поставя акцента върху проруската ориентация на Румен Радев и върху ходовете на премиера Борисов: "Резултатите от първия тур бяха леден душ за разглезения от успехи български министър-председател Бойко Борисов. В предизборната борба той обвърза своята политическа съдба с успеха на кандидатката си и даде да се разбере, че ще подаде оставка, ако председателката на парламента не вземе най-много гласове на първи тур. В неделната нощ един изнервен премиер застана пред камерите и по съвършено гротесков начин претълкува заплахата си. (…) Ако бившият генерал Радев спечели на втори тур, Борисов ще насрочи избори. Защото би било съвсем неправдоподобно, ако пак се опита да се измъкне с някакви словесни финтове”, пише вестникът, цитиран от Дойче веле.

Изданието напомня, че "прозападният президент Росен Плевнелиев, който многократно предупреждава, че Русия се опитва да дестабилизира Европа, не се кандидатира на тези избори”.


"Българският президент има най-вече церемониални функции, но може силно да влияе върху външната политика. Досегашният президент Росен Плевнелиев многократно заемаше позиция в подкрепа на Европа и критикуваше руската анексия на Крим и войната на Русия в Източна Украйна. А това далеч не е самопонятно в една по традиция приятелски настроена към Русия страна, където дори при управлението на проевропейското правителство на Борисов една пета от икономиката се контролира от Москва. Както пишат изследователите от ЦИД, това граничи с "взимане на държавата на абордаж", отбелязва "Зюддойче Цайтунг”.

"Злощастно решение"

"В момента Борисов страда от политическо главоболие, за което сам си е виновен. От него се очакваше да предложи силен кандидат като наследник на Плевнелиев - например кметицата на София Йорданка Фандъкова. Борисов обаче очевидно се бои от прекалено силна конкуренция откъм Президентството и затова предложи председателката на парламента - едно злощастно решение. Цецка Цачева минава за лоялен работар, но е лишена от всякаква харизма. А много българи не я харесват и поради това, че е председателка тъкмо на парламента, който се смята за много корумпиран и получава едва 8% доверие от гражданите, според допитване на "Алфа Рисърч”. В същото време все още силната посткомунистическа партия БСП своевременно издигна бившия началник на ВВС Румен Радев”, пише изданието.

"Една допълнителна опасност"

"Зюддойче Цайтунг” обръща внимание и на още един аспект: силното представяне на националистите представлява допълнителна опасност за проевропейското правителство на Борисов. "Най-вече онези избиратели, които дадоха гласа си на Красимир Каракачанов, на втория тур най-вероятно ще разпознаят Радев като свой кандидат. Подобно на крайния националист Каракачанов, и Радев поставя на първо място в дневния си ред предполагаемата заплаха за България от страна на бежанците”, посочва изданието.

"Борисов обаче е опитен тактик и сръчно умее да сглобява съюзи. През следващите дни той вероятно ще търси сделки с отпадналите кандидати - за да призоват те своите избиратели да гласуват за изоставащата Цачева”, заключава изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори