Ледена буря остави хиляди без ток в Канада

Ледени дъждове и обилни снеговалежи объркаха въздушния и пътния трафик в Канада и оставиха без електричество стотици хиляди канадци, предадоха агенциите.

По пътищата са станали стотици катастрофи, като няколко души са загинали в Онтнарио и Квебек. В Торонто трамваите не вървят".

"Това е най-лошата буря с леден дъжд, някога удряла града", отбелязват местните власти.

Хиляди полети в Отава, Торонто, Монреал и Халифакс са отменени.

Прекъснато е електроснабдяването на около 350 000 домакинства в провинция Онтарио, където в събота и неделя се изля леден дъжд.

В провинция Квебек близо 50 000 домакинства останаха без ток, а в Ню Брансуик - десетки хиляди.

В района на Торонто - четвъртия по големина град в Северна Америка, 250 000 домакинства бяха без електричество. В следващите часове се очакват бурни ветрове, които могат да предизвикат прекъсвания на електрозахранването.

Кметът на Торонто Роб Форд каза, че над града се е разразила най-страшната буря в неговата история и добави, че е възможно да бъде обявено извънредно положение.

"Ако нещата се влошат, ще се наложи да отворим центрове за спешно настаняване", каза кметът на Торонто. Според него заради тежките зимни условия много хора може да останат бе отопление.

"Поради големия обем от прекъсване на електрозахранването на територията на града, нашата карта на прекъсванията не работи в момента", съобщи местната електрокомпания Toronto Hydro. От дружеството посочват, че захранването за някои части от мрежата ще бъде възстановено до 72 часа.

"Вероятно на някои хора, ще се наложи да посрещнат Рождество на тъмно", предупреди представител на електрокомпанията.

В САЩ лошото време - бури и торнадо отне живота на трима души и повреди десетки сгради в Мисисипи и Мисури.

В щатите Върмонт, Ню Йорк и Мейн дебела ледена обвивка е скъсала далекопроводи и без централно захранване са останали около 100 000 къщи.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?