"Ледената стена" около авариралата АЕЦ "Фукушима" не сработва

В такива контейнери се събира радиоактивната вода изтичаща от Фукошима. Сн. ЕПА/БГНЕС

Компанията оператор на японската атомна електроцентрала Фукушима 1, която пострада тежко от катастрофалното земетресение и последвалото го опустошително цунами от 11 март 2011 г., призна във вторник, че технологията, която иска да използва, за да спре подпочвения разлив на токсични води около реакторите, не дава очакваните резултати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Компанията ТЕПКО искаше да изгради подземна 1.5-километрова "ледена стена" около четири от авариралите реактори. Експериментално беше изграден малък участък от "ледената стена" в подножието на втори реактор. Той трябваше да спре изтичането на радиоактивна вода към морето. Участъкът от "ледената стена" беше изграден от вертикални тръби, пълни с замразяваща течност. Тя трябваше да вледени почвата и водата в района на втория реактор, където 11 000 тона токсични води са се събрали в канали, откъдето могат да се оттекат в морето.

 

В този участък не навсякъде обаче вледеняването ставало равномерно и водата така и не се превръщала на някои места в лед, обясни говорител на ТЕПКО.

 

Радиоактивната вода във Фукушима се увеличава с всеки ден и това е един от най-големите проблеми на ТЕПКО и на властите.

 

Над хиляда огромни резервоара за съхранение на водата бяха инсталирани на обекта. Система за обеззаразяване на водата трябваше да пречисти стотици хиляди кубика замърсена вода, но тя редовно аварира.

 

ТЕПКО облива с огромно количество вода реакторите, за да ги запази студени, но после тази вода се оттича, смесва се с подпочвените води и всичко това се просмуква в основата на реакторите, принуждавайки компанията оператор да полага повече усилия по изпомпването, третирането и съхранението на водата.

Споделяне

Още от Свят