Ледени блокове по Дунав отнесоха силистренското пристанище

Ледовете, сковали Дунав, в неделя започнаха да се чупят и тръгнаха надолу по течението, нанасяйки поражения на всички съоръжения по крайбрежната дига.

Само за едно денонощие нивото на Дунав при Силистра се е покачило със 197 см и острите като стъкло ледени блокове се издигат над кея. Всички понтони са намачкани, а някои - и отнесени по течението. Мостове до тях от железопътни релси са нагънати като пластелин. Привързващите съдовете въжета са прерязали всичко по пътя си – дървета, парапети и стълбове.

Ледоходът е отнесъл туристически кораб и патрулния катер на Граничната полиция и ги е влачил километър надолу по течението. За щастие екипажите не са пострадали. Товарните кораби, които дни наред бяха блокирани на румънския бряг срещу Силистра, са със сериозни поражения.

Много собственици на пострадали плавателни съдове и служители на фирми, стопанисващи понтоните са на кея, се чудят какви действия да предприемат. Положението все още не е овладяно, а слънцето може отново да отпуши ледената лавина. Температурата на водата е 0 градуса, на въздуха е 0.4 градуса.

До 50% е ледоходът по река Дунав при Тутракан, след като дни наред беше напълно замръзнала. Без ледоход е реката при Русе, има само отделни парчета лед, нивото е спаднало с 81 см и достига до 319 см.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?