Легендарен алпинист загина край Еверест, подготвяйки се за покоряването му

Ули Щек

Опитният швейцарски алпинист Ули Щек е загинал в неделя при падане в района на връх Еверест, подготвяйки се да изкачи най-високия връх в света, съобщават световните агенции. Това е първата жертва през този катерачески сезон.

40-годишният Ули Щек е починал, след като е паднал в подножието на Нупце - по-малък връх в района на Еверест, уточни Мингма Шерпа от компанията "Севън самит трекс" (Seven Summit Treks), която е организирала експедицията на Щек, предаде Ройтерс.

Легендарният катерач е бил в района, за да се аклиматизира, преди да се опита да изкачи Еверест по най-непопулярния маршрут - Западния хребет.

Дурга Дута Дхакал, генерален директор на непалската туристическа служба, уточни, че Ули Щек се е подхлъзнал при катерене близо до Лагер 2 и е паднал, което е причинило смъртта му, допълва ДПА. Тялото му е изпратено в Лукла, където е най-близкото летище до Еверест.

Стотици алпинисти са в базовия лагер на Еверест и се готвят да изкачат върха с височина 8850 метра през катераческия сезон от март до май.

Ули Щек е известен като "Швейцарската машина" заради скоростните изкачвания, които прави в Хималаите.

През 2013 година заради спор между европейски алпинисти, сред които и Щек, и местни водачи, той бе принуден да се откаже от експедицията. Щек, който вече е изкачвал един път Еверест, се е върнал в планината тази година за първи път след конфликта.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?