Легия отрича да е замесен в убийството на Джинджич

Главният заподозрян за убийството на сръбския министър - председател Зоран Джинджич отрече да е замесен в акцията.

Бившият командир на частта за специални операции Милорад Лукович, известен като Легия, заяви в понеделник по време на съдебния процес за покушението срещу Джинджич, че не е участвал в организирането и убийството му на 12 март миналата година, съобщи ТАНЮГ.

Нито аз, нито който и да е член на частта за специални операции, нямат никакво участие в подготовката и убийството на премиера, нито в сдружаване за вражеска дейност и опит за убийството на телохранителя на Джинджич Милан Веруович, заяви Легия, който е главният обвиняем за убийството.

Уверен съм, че обвинението е писано под политическото влияние на хора, които със своята непрофесионална работа доведоха до убийството на премиера, каза той.

В петък Легия отказа да се яви пред съда, като каза, че появата му може да повлияе на президентските избори в неделя.

Преди появата му пред съда имаше спекулации, че той може да използва процеса, за да намеси имената на висши политически фигури от предишното правителство.

Джиндич бе застрелян през март 2003 г., докато излизаше от служебния си автомобил пред сградата на правителството в Белград.

Съдебният процес започна през декември, като Легия бе съден задочно.

Пет от 13-те обвиняеми се явиха в съда, включително и Звездан Йованович, снайперистът, за когото се смята че е стрелял по Джинджич.

Освен за убийството на бившия сръбски премиер, Легия е обвинен за покушение срещу бившия югославски президент Иван Стамболич през 2000 г. и през 1999 г. в опит за убийство срещу Вук Драшкович, който сега е външен министър на Сърбия и Черна гора.

Легия, който успешно се укриваше от властите, преди месец се предаде доброволно на полицията - нещо, което предизвика подозрения в някои среди, че вероятно е сключил сделка с настоящото правителство.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: