Легия ”Раковски”: Истината за армията съвсем не е празнична

Иван Милов

Истината за армията ни сега съвсем не е празнична, заяви председателят на офицерската легия "Раковски" офицерът от резерваИван Милов,

”На всички трябва да е ясно, че царят е гол! След толкова години реформи, трансформации...българската армия беше един инструмент, върху който всеки един политик, който яхваше коня в Министерството на отбраната, се опитваше да прави някакви велики неща”, коментира Милов пред БНР.

Той посочи, че няколко основни точки, които трябваше да бъдат спазвани от българските политици, са били забравени:

 ”Армията е един инструмент, който генерира и произвежда нещо, без което българската държава нямаше да съществува, а това е националната ѝ сигурност. Нещо, което е в основата на развитие, в последствие, и на бизнес, и на строежи на магистрали, на развитие на икономиката...Ако няма този основен елемент, наречен национална сигурност, всичко останало би било просто една територия някъде на Балканите!”.

Иван Милов каза, че най-важното, което една армия притежава, са хората.

„Тези хора бяха мачкани, тези хора бяха заплашвани, тези хора бяха оставени на улицата под благовидното "желание" всеки да направи една реформа, която реформа се състоеше основно в намаляване на състава. Гръмките обещания на някои политици, че така ще останат пари и тези пари ще бъдат вложени в модернизация. В резултат на тези прословути псевдореформи не само, че не се случи модернизацията....в момента сме в това тежко и окаяно състояние...Материално-техническото осигуряване е доста...недостатъчно за това, което изпълнява армията като задачи....Това омаскаряване на хората, които произвеждат продукта национална сигулност е съвсем тенденциозно!...Не знам защо държавата се държи като мащеха към полицията и армията!”, каза той.

По думите му  никой не е питал представители на армията при поредната пенсионна реформа, в която вицепрмериерът и социален министър Ивайло Калфин предлага въвеждане на  възрастта за пенсиониране в сектор "сигурност". 

”Никой не може да ни обясни защо годините са 53. Защо , например, да не са 43?!.Надявам се да се вземе единно решение, защото разнопосочното говорене допълнително дестабилизира и без това разклатената система на сигурност, в това число Министерството на вътрешните работи и на отбраната...За мене е странно как се хвърлят различни залъгалки на двете ведомства, как се опитва да се противопоставят полицаи на военни...Изчакваме да видим какво реално ще се предложи, за да можем да изкажем позицията си...”, каза Милов.

Споделяне

Още по темата

Още от България