Лех Качински спечели президентските избори в Полша

Лех Качински спечели президентските избори в Полша

Консерваторът Лех Качински ще бъде следващият полски президент, затвърждавайки по този начин победата на своята партия Право и справедливост на парламентарните избори преди 3 седмици.

След преброяването на 91% от бюлетините, той води с 55% от гласовете пред 45%, спечелени срещу пропазарния либерал Доналд Туск.

“Днес аз трябва да призная, че не успях”, призна след обявяването на резултата в неделя вечерта Туск.

Качински обяви за “великолепно” държанието на неговият съперник в предизборната кампания и призова партията му Гражданска платформа да приключи в най-скоро време преговорите за съставяне на парламентарната коалиция с Право и справедливост.

Избирателната активност бе 50,49 %, което е малко повече от първия тур на президентските избори, спечелени от Доналд Туск.

Лех Качински, който е брат близнак на лидера на Право и справедливост Ярослав Качински, заяви че е за нов морал и завръщане към християнски ценности.

Той спечели по-бедните и възрастни гласоподаватели с обещанието да бъдат съхранени основни социални придобивки и при новото дясно управление.

Лех Качински и Доналд Туск са бивши активисти на антикомунистическия профсъюз “Солидарност”, който начело с Лех Валенса осъществи прехода на Полша от комунизъм към демокрация.

В кампанията си Туск основно заложи на възможностите, които се отварят пред страната в следствие на членството и в ЕС.

В същото време бъдещият президент и бивш кмет на Варшава Лех Качински заложи на атаки срещу вече бившето управление на реформираните комунисти, обвинявайки ги в корупция и призовавайки за “морална промяна”, предаде ББС.

Според полската конституция, президентът има по-малко правомощия от министър-председателя, но има решаваща дума за провеждането на външната политика на страната.

Още от Свят