Лех Валенса присъди награда на Ходорковски

Годишната награда "Лех Валенса", учредена от основателя на полския синдикат "Солидарност", бе присъдена на Михаил Ходорковски, съобщи Франс прес.

 

Бившият петролен магнат и противник на Кремъл излежава 11-годишна присъда в руски затвор.

 

Наградата се присъжда на Михаил Ходорковски заради привързаността му към икономическата свобода, гражданските ценности и социалната справедливост независимо от политическите трудности, се казва в комюникето на бившия полски президент Лех Валенса, носител на Нобеловата награда за мир.

 

Бившият ръководител на ЮКОС и неговият бизнес партньор Платон Лебедев са задържани от 2003 г. През 2005 г. те бяха осъдени на 8 години затвор за финансови престъпления. През 2010 г. присъдите им бяха удължени на 14 години след втори процес за обвинения в кражба на петрол и изпирането на 23.5 милиарда долара.

 

След това присъдите на два пъти бяха намалявани от съда с общо 3 години.

 

Павел Ходорковски, син на бившия магнат, благодари на Лех Валенса за оказаната на баща му чест. Той заяви, че наградата дава на баща му сили преди наближаващата десета годишнина от престоя му в затвора. Тя освен това показва на руснаците, които се борят за различно бъдеще, че не са изоставени от Полша и света. Павел Ходорковски ще пристигне в Полша в неделя, за да получи наградата от името на баща си.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?