Лех Валенса призова за предсрочни парламентарни избори в Полша

Полският сейм прие поредния спорен закон, който задълбочава кризага в страната

Лех Валенса

Бившият полски президент Лех Валенса каза, че демокрацията в страната е застрашена и призова за референдум, който да принуди управляващата партия "Право и справедливост" срочно да свика избори, предаде Ройтерс.

Макар да няма влияние върху решенията на правителството, Валенса - виден борец срещу комунизма в Полша, има влияние върху общественото мнение в страната. Неговото изказване съвпада с растящото брожение сред поляците, недоволни от политиката на управляващата партия, която според критици застрашава демокрацията, отбелязва агенция.

"Трябва да помислим как да се самоорганизираме и да настояваме за референдум, да покажем чрез референдум, че две трети са против такова управление и за съкращаване на мандата на този парламент", каза Валенса по частното Радио Зет.

Това правителство действа срещу Полша, срещу нашите постижения, срещу свободата и демокрацията, да не говорим, че то ни направи за смях пред света", каза Валенса. "Срамувам се да пътувам в чужбина", добави бившият президент.

Вчера долната камара на полския парламент прие поправка към закона за Конституционния съд, която според юристи и активисти ще подкопае разделението на властите и ще парализира Конституционния съд.

Полският парламент прие спорни законови мерки, уреждащи дейността на конституционния съд. Критиците твърдят за тях, че ще парализират работата му, както и че така той няма да може да упражнява контрол върху новото дясно правителство в Полша, предаде Асошиейтед прес.

Полша е подложена на все по-силни критики в международен и вътрешен план заради опитите си да неутрализира съда. През последните седмици имаше големи улични протести на привържениците на двата лагера в спора. Противниците твърдят, че действията за установяване на контрол над съда са атака срещу демократичните устои на Полша, отбелязва Асошиейтед прес.

Законовите мерки бяха приети с 235 гласа "за" срещу 181 "против" в долната камара на полския парламент Сейма след разгорещен дебат.

Лансиралата промените управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) казва, че иска да реформира съда, който все още е контролиран от "близки приятели" на предишното правителство. Тя определи победата си на парламентарните избори през октомври като мандат от избирателите за дълбоки промени.

Опозицията смята законовите мерки за противоконституционни, както и за опит да бъде ограничена работоспособността на съда и той да бъде "унищожен", посочва ДПА.

Една от постановките в тях предвижда решенията по делата да се вземат с мнозинство от поне 13 от 15-те съдии в състава на конституционния съд, отбелязва Асошиейтед прес. Това е промяна в сравнение с досегашното положение, при което решенията можеха да бъдат приемани с доста по-малко мнозинство. Правозащитни организации твърдят, че така съдът ще може да разглежда доста по-малко дела, което значително ще забави работата му.

Друга постановка предвижда решенията да бъдат вземани с квалифицирано мнозинство от две трети, за да бъдат валидни. Критиците твърдят, че по повечето дела ще бъде невъзможно да бъде постигано такова мнозинство, както и че това ще затрудни изключително много приемането от съда на валидни решения по спорни въпроси.

Сега законодателните мерки отиват в горната камара на парламента - Сената, където се очаква да получат бързо одобрение. Очаква се те да бъдат подкрепени и от президента Анджей Дуда, който е лоялен към своята партия "ПиС", отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа