Лех Валенса сътрудник на бившите тайни служби?

Лех Валенса сътрудник на бившите тайни служби?

През декември 2008 г. бившият полски президент – 64-годишният Лех Валенска – ще отбележи тържествено 25-годишнината от присъждането му на Нобеловата награда за мир. Празненствата обаче може да бъдат помрачени от назряващ скандал. В най-скоро време ще излезе книга на полския Институт за национална памет (ИНП) - създаден за отваряне на архивите на бившите тайни служби на страната, според която през 1970 година Валенса е бил вербуван от спецслужбите, пише в понеделник руският вестник “Время новостей”.

Като ползват архивите на полското МВР и на спецслужбите, които се съхраняват в ИНП, историците Славомир Ценцкевич и Пьотър Гонтарчик публикуваха документи, според които Лех Валенса в продължение на 5 години и бил сътрудник на органите с агентурното име Болек. След това Валенса скъсал със службите, но те не го зачеркнали, продължавайки да документират с фалшиви свидетелства неговото сътрудничество. Копия на такива документи са поместени и в новата книга.

Бившият лидер на Полша вече определи тези доказателства като фалшификат, пускан, за да подкопае авторитета му и да провали готвения юбилей. Той обеща да се обърне към съда, напомняйки, че ИНП досега не е изяснил обстоятелствата около покушението срещу него, планирано за началото на 80-те години, а също и факта, че са пренебрегнати унищожените от службите за сигурност около 75 тома важни описания на неговата дейност против комунистическия режим.

В интервю за вестника Валенса отбелязва, че тази провокационна публикация е свързана с неговата успешна борба с комунизма. “Моята победа (..) бе толкова голяма, че на някого тя изглежда подозрителна. При другите не се получаваше, а при тебе – виж...Генералите се хванаха и нищо, а електротехникът (това е професията на Валенса преди да се захване с политика – б. р.) успя”, отбеляза бившият президент.

Той напомня, че многократно са го обвинявали във връзки с израелските тайни служби МОСАД и със съветския КГБ. “Комунизмът се бореше с мен методично и добросъвестно. Властите не искаха да получа Нобеловата награда и засипаха комитета по присъждането с компромати, подривайки по всякакъв начин авторитета ми, като подправяха документи на висшите полски органи. А сега решиха да съберат всичко и да го публикуват – всички подправени и фалшифицирани неща. Сега с компютър и принтер може да се направи всичко, което поискаш, дори по-добре и по-достоверно от оригинала”, иронизира Валенса.

Лидерът на “Солидарност” е уверен, че книгата е инспирирана от враговете му. “И с мен се бориха, както аз се боря с братята Качински (близнаците Лех и Ярослав Качински – първият е президент, вторият бе министър-председател - б. р.). Със сегашния премиер Доналд Туск не се боря, защото при него засега всичко върви добре”, казва Валенса. “Ако стане зле, и с него ще се боря. Няма да пропусна, такъв ми е характерът. И с Института за национална памет ще се боря, ако публикацията на ксерокопия бъде обявена за публикация на истински документи”, завършва той.

Още по темата
Още от