Лех Валенса се връща в политическия живот на Полша

Лех Валенса.
Бившият полски президент Лех Валенса, носител на Нобелова награда за мир, се връща в политическия живот на страната и смята да взема дейно участие в него. 
 
"Навършил съм 73 години. Струваше ми се, че трябва да се захвана с други въпроси, като оставя политиката на младежта и на новото поколение. Вече бях решил това, но като виждам как се пилеят напразно нашите постижения, как се руши Полша, стигам до извода, че трябва да си поговорим как да действаме занапред", каза бившият водач на прочутия синдикат "Солидарност" пред телевизия TVN24. 
 
"Сигурно ще трябва да се откажа от продължителния си отпуск", добави той.
 
"Днес се поставя под съмнение големият успех на целия народ. Някакви нови персонажи пишат нова история, превръщат успеха в поражение. Това не може да се търпи. Смятам да обикалям из цяла Полша и да говоря за това."
 
"Не се записвам в никое движение, но ще помагам на всички, ще ходя на всички срещи, където ще се обсъждат тези въпроси", допълни бившият президент и посочи, че ще подкрепя по-специално КЗД.
 
По думите на Валенса той ще сплоти свои съмишленици и ще се опита да разработи план "за връщане на полската демокрация във верния път", защото смята, че Полша трябва да бъде спасена от действията на днешните си власти. "Нося отговорност за това, което ми е дал народът", каза той.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят