Лех Валенса заяви, че е готов да излезе на барикадите срещу управляващите в Полша

Лех Валенса
Бившият полски президент Лех Валенса, основател на синдиката "Солидарност" и нобелов лауреат за мир, заяви, че е готов да поведе хората на борба срещу властта в Полша, управлявана от партията на Ярослав Качински "Право и справедливост".
 
Валенса говори снощи пред полската телевизия TVN 24.
 
Запитан как смята да действа и готов ли е да излезе на барикадите, Валенса отговори: "Да! Защото те вредят на Полша толкова много, че не мога да гледам това".
 
Така бившият полски лидер коментира приетата на 13 април от Европарламента резолюция за ситуацията в Полша - евродепутатите критикуват конституционната криза в тази страна и настояват за спазване на нормите, присъщи на демократична държава. "Срам ме е, че стават такива неща", отбеляза Валенса, цитиран от БТА. 
 
Според него управляващите трябва незабавно да бъдат изпратени в оставка.
 
"Но като отговорен революционер зная, че сега не бива да правим това, защото цената ще бъде прекомерно висока", добави Валенса. 
 
По думите му трябва първо да се разработи план и да се съберат хора. 
 
"Щом тази демагогия и популизъм не се оправдаят, щом хората забележат колко са вредите от тях за Полша, ще трябва да се вземе мъжко решение и да се приключи дейността на това правителство", каза бившият президент и подчерта, че вероятно ще се наложи тъкмо той да вземе това решение.
 
Действащото правителство бе разкритикувано в ефира на същия канал и от друг бивш полски държавен глава - Александър Квашневски. 
 
Резолюцията на Европарламента е "поредният и много важен сигнал за Полша, който показва как през последните месеци се разваля имиджът на страната в Европа. От една надежда на Европа държавата ни се превръща в европейски проблем", заяви Квашневски.
 
Европейският парламент изрази в документа силна загриженост от парализата на полския Конституционен съд, която "поставя демокрацията под заплаха". 
 
В резолюцията се посочва, че действията, предприети от полското правителство и президента, са довели до практическото парализиране на Конституционния съд, което създава опасност за демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.
 
Консервативното полско правителство отказва да публикува решението на Конституционния съд, с което той определя като несъответстващ на Конституцията нов закон, променящ правилата за работата му и води до фактическата му парализа. Вместо това правителството призовава за диалог с опозицията и намиране на политически компромис по въпроса, предизвикал оживени дискусии и протести в Полша. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?