Лейбърист победи лидера на ЮКИП на частични избори

Лидерът на ЮКИП Пол Нътъл (дясно)

Лейбърист победи лидера на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) на частичните парламентарни избори във Великобритания в избирателен район в централния английски град Стоук он Трент. Кандидатът на основната опозиционна сила в страната обаче загуби от представителя на управляващите консерватори на други частични избори, произведени вчера, в Коупланд, Северозападна Англия, предаде Ройтерс.

В Стоук от Трент лидерът на ЮКИП Пол Нътъл загуби с чувствителна разлика от своя съперник лейбърист. Това е тежко поражение за евроскептичната партия, която се надяваше да вкара втори свой представител в Камарата на общините, въпреки че Нътъл изпревари кандидата на консерваторите.

70 процента от избирателите в този окръг гласуваха за излизане от Великобритания от Европейския съюз на референдума по въпроса през юни миналата година, отбелязва Ройтерс. ЮКИП, която водеше активна кампания в подкрепа на Брекзита, се надяваше да извлече предимство от това.

Иначе въпросният район е бастион на лейбъристите. Партията винаги е печелила там от самото му създаване през 1950 г.

Очаква се неуспехът на Пол Нътъл да повдигне въпроси за способността на ЮКИП да се утвърди в долната камара на британския парламент, където сега има само едно място, отбелязва Ройтерс.

На други частични избори във Великобритания, произведени вчера, в Коупланд, кандидатът на управляващите консерватори победи своя съперник лейбърист с разлика от над 2000 гласа.
Този резултат подчертава проблемите на основната опозиционна сила в Северна Англия след референдума миналата година, отбелязва Ройтерс. Проевропейската позиция на Лейбъристката партия настрои срещу нея много от нейните евроскептични избиратели от работническата класа.

Кандидатът на консерваторите бе смятан за фаворит на изборите в Коупланд. Районът от десетилетия е бастион на лейбъристите.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?