Лейбъристи и консерватори си разменят тежки обвинения преди изборите във Великобритания

Борис Джонсън и Джеръми Корбин

Британската Лейбъристка партия обвини консерваторите, че водят тайни преговори със САЩ британската здравна система да бъде продадена на американски компании по силата на бъдещо търговско споразумение между двете страни след Брекзит, предаде Франс прес.

Две седмици преди парламентарните избори във Великобритания лидерът на лейбъристите Джереми Корбин представи пред журналисти 450 страници документи. Според него в тях се съдържа информация за шест кръга преговори във Вашингтон и Лондон от 2017 г. насетне между британски и американски представители за търговските отношения между Великобритания и САЩ след Брекзит.

"Тези документи потвърждават, че Съединените щати настояват националната здравна система да бъде на масата за преговори. Сега имаме доказателства, че Джонсън поставя здравната система на масата за преговори и тя ще е за продан. Става дума за тайни преговори за сделка с Доналд Тръмп след Брекзит, сделка, която ще определи бъдещето на страната ни. Тези избори вече са битка за оцеляването на националната ни здравна система", заяви Корбин.

Борис Джонсън отрича някога да е повдигал въпроса за продажба на британската здравна система при обсъждания с американски представители.

Британският премиер уверява, че излизането на Великобритания от Европейския съюз на 31 януари ще позволи на Лондон да си върне контрола върху търговската политика.

Американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти обеща на Джонсън "прекрасно споразумение" след Брекзит, въпреки че наскоро заяви, че постигането му ще е трудно в контекста на сключената от британския премиер сделка за Брекзит с Брюксел.

Премиерът консерватор от своя страна предупреждава, че ако лейбъристите и Корбин вземат властта, ще пропилеят над 150 милиона лири и най-малко девет месеца през следващата година за "два отровни референдума" - за Брекзита и за независимостта на Шотландия, отбелязва "Телеграф".

Поемайки тази тема, вестник "Дейли телеграф" пише, че лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън може несъзнателно да увеличи гласовете за Джонсън. Вестникът припомня, че консерваторите си осигуриха изненадваща победа през 2015 г., като раздухваха страховете, че лейбъристите ще сключат "фаустовска сделка" с шотландските националисти. Предупрежденията за "коалиция на хаоса" не проработиха за Тереза Мей през 2017 г., но дали няма да са от полза сега за Борис Джонсън, пита се вестникът.

Друга тема за атака срещу Корбин е неговото нежелание да поднесе извинения по повод твърденията, че в партията се шири антисемитизъм. В интервю пред Би Би Си Корбин отхвърли обвиненията, че антисемитизмът в лявата партия се е засилил, откакто той е неин лидер.

"Корбин отказва да се извини", е заглавието на "Таймс", а в "Телеграф" заглавието е по-разширено: "Корбин отказва да се извини на евреите". "Гардиън" констатира, че "Корбин се мъчи да отблъсне обвинението в антисемитизъм" и не е казал "съжалявам".

Настроените срещу лейбъристите таблоиди придават повече драматизъм на новината, като челното заглавие на "Дейли мейл" е "Разкъсан на парчета", докато "Дейли експрес" пита реторично дали "шоуто на ужаса" на Корбин е отворило пътя на Борис Джонсън към изборна победа на 12 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа