Лейбъристи и консерватори срещу Камерън заради имигрантите от България и Румъния

Лейбъристи и консерватори срещу Камерън заради имигрантите от България и Румъния

И лейбъристи, и консерватори разкритикуваха премиера Дейвид Камерън след неподкрепеното му с конкретна статистика признание, че притокът на имигранти от България и Румъния след 1 януари е "в границите на разумното".

 

В. "Мирър" излиза със заглавие "Гражданска война в редиците на торите, премиерът е критикуван заради липса на факти". "Експрес" от своя страна коментира, че имиграцията от другите страни членки на ЕС не засяга само България и Румъния, но и цялата вълна от пришълци от загиващите икономики в Източна Европа.

"Премиерът не само не е в състояние да контролира количеството на имигрантите от ЕС, но и тяхното качество. По-радикалните лидери на торите като например г-жа Тачър щяха бързо да разберат, че параметрите трябва да се променят", посочва изданието и добавя, че решението на проблема е излизането на Великобритания от ЕС.

"Ивнинг стандард" съобщава, че Камерън е предизвикал възмущение и сред лейбъристите, като е представил непроверена информация в опит да подсигури предстоящото в четвъртък гласуване на законопроекта за имиграцията. Шестима бивши министри от Лейбъристката партия, сред които бившият вътрешен министър Дейвид Блънкет, се присъединиха към близо 100-те консерватори, настояващи за допълнително затягане на мерките срещу имигрантите, съобщава изданието.

Камерън бе обвинен и от разбунтували се консерватори, че "мъти водата" с твърдението, че "приемлив" брой имигранти от България и Румъния пристигат на Острова, пише в. "Телеграф", цитиран от БТА.

 

В четвъртък се очаква над 50 разбунтували се консерватори да подкрепят поправка към закона за имиграцията, с която се иска ограниченията за източноевропейските имигранти при достъпа им до трудовия пазар на Великобритания да бъдат върнати до 2018 година.

Марк Реклес, консерватор от комисията по вътрешни работи в Камарата на общините, изтъкна, че първите официални статистически данни се очакват едва през май, а по-надеждни данни няма да има до октомври.

В опит да потуши бунта в партията си по въпроса за имиграцията, Камерън призна вчера в ефира на четвърти канал на радио ББС, че симпатизира на недоволните се, но не може да възстанови в предишния им вид ограниченията за достъпа на българи и румънци до британския трудов пазар. В интервюто премиерът заяви, че според него имиграцията във Великобритания е прекалено висока, но призна, че след отпадането на ограниченията на 1 януари притокът на българи и румънци е бил приемлив.

Скандалът на Острова получи отзвук и в Германия, където притокът на бедни имигранти от Източна Европа също е причина за ожесточени политически дебати.

Авторитетният "Франкфуртер алгемайне цайтунг" коментира, че до момента не е ясно колко далеч са готови да стигнат разбунтувалите се британски консерватори. По темата за бедните имигранти "Велт" съобщава, че федералното правителство ще окаже финансова помощ на градовете, където проблемът с мизерстващите имигранти е най-остър.

В Швейцария, където до края на май правителството трябва да реши дали българите и румънците ще получат пълна свобода на движение, продължават да следят внимателно как се развиват дебатите в Германия.

"Нойе цюрихер цайтунг" коментира, че Германия има проблеми с това, че се е превърнала в магнит за търсещите работа от цяла Европа.

"Германия отново се превърна в имигрантска държава", отбелязва изданието, посочвайки, че фактически проблемите с бедните имигранти са съсредоточени само в няколко големи града на Федералната република.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?