Лейбъристите искат Камерън да бъде разследван за акциите в офшорки

Лейбъристите искат Камерън да бъде разследван за акциите в офшорки

Депутатът от британската Лейбърска партия Джон Ман настоява премиера Дейвид Камерън да бъде разследван защо не е съобщил по-рано, че е притежавал акции от офшорния фонд на баща си.

В интервю за "Дейли мирър" Ман обясни, че премиерът е нарушил основни принципи за поведение в обществения живот и затова трябва да се оттегли от поста. Лейбъристът обяснява, че ще внесе искането си за разследване на премиера в Комисията по спазването на етичните станадарти към Камарата на общините.

Преди ден същият депутат написа в Туитър: "Камерън имаше шест години, за да каже истината пред парламента и народа, но той не го направи. Махай се, лицемер"

Едва в петък Дейвид Камерън призна, че до 2010 г. е притежавал акции в офшорния фонд на баща си, предаде АФП. Първоначално Камерън отричаше да има връзка с разкритията по т. нар. "Панамски документи" за акции в офшорни компании.

Международното журналистическо разследване показа, че Иън Камерън, бащата на британския премиер, който е починал през 2010 г., е ръководил този фонд. Но върху приходите от него 30 г. не са били плащани данъци във Великобритания благодарение на сложна схема на панамската фирма "Мосак Фонсека".

Премиерът Камерън обясни, че е продал акциите във фонда няколко месеца преди да стане премиер и е платил данък върху продажбата във Великобритания.

В събота премиерът той допълни, че е трябвало по-добре да обясни каква връзка има с бизнеса на баща си.

"Знам, че трябваше да се справя с това по-добре, можех да го направя. Зная, че има уроци, които трябва да науча, и ще ги науча. Не обвинявайте "Даунинг стрийт" или разни безименни съветници, обвинявайте мен. Бях много гневен от това, което се говори за баща ми. Обичам го и ми липсва всеки ден. Той беше чудесен и много се гордея с нещата, които правеше, но не трябваше да позволявам това да помрачи цялостната картина", каза премиерът на форум на своята Консервативна партия в Лондон, цитиран от ББС.

За събота е планиран протест Даунинг стрийт" 10 с искане за оставката на премиера.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят