Лейбъристите искат нов митнически съюз с ЕС

Джереми Корбин, сн. ЕПА/БГНЕС
Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин призова за договаряне на нов митнически съюз с ЕС, за да бъде гарантирана свободната търговия с блока след Брекзит, съобщиха световните агенции.
 
"Лейбъристите ще се стремят да договорят нов всеобхватен митнически съюз Великобритания-ЕС, за да гарантират, че няма да има мита с Европа и да помогнат за избягване на каквато и да било необходимост от твърда граница в Северна Ирландия", каза Корбин в реч в централния английски град Ковънтри, в която представи позицията на своята партия за Брекзита.
 
Британският премиер Тереза Мей изключва всякаква възможност за митнически съюз с ЕС след Брекзита, тъй като той би попречил на страната ѝ да сключи нови търговски сделки с бързо растящи икономики, като Китай и Индия, припомня Ройтерс.
 
В момент, когато Мей се опитва да договори споразумение за раздялата с Европейския съюз до края на октомври, тя е изправена пред бунт от малка група в Консервативната партия. Корбин се надява да се възползва от това, за да подкопае управлението на Мей, отбелязва Ройтерс.
 
Лидерът на основната опозиционна сила подчерта, че Великобритания не трябва да се озовава в по-лоша позиция след излизането от Европейския съюз. Лейбъристите ще се опитат да постигнат най-добрата възможна сделка за британската икономика и работни места, обеща той, цитиран от Ройтерс.
 
Корбин увери, че ще възприеме по-гъвкав подход от Мей по въпроса за имиграцията след Брекзита.
 
"Ние няма да правим онова, което това правителство прави, като ще започнем от твърди червени линии за имиграцията и след това ще преценим какво ще означава това за икономиката впоследствие", заяви лейбъристкият лидер.
 
Официалните преговори между Лондон и Брюксел по условията, при които Великобритяния ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица. Година преди това на референдум във Великобритания британците с малка преднина (51.9% от гласувалите) решиха да напуснат ЕС.  
 
Преговорите по Брекзит ще продължат до ноември 2018 г., след което постигнатата сделка трябва да бъде одобрена от Европарламента и от британския парламент. 
 
Брекзит влиза в сила на 29 март 2019 г., след което настъпва преходен период, който – засега – ще продължи до 31 декември 2020 г.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа