Лейбъристите се опитват да изземат инициативата по Брекзит от правителството на Мей

Разделението сред консерваторите се задълбочава, част от тях искат отлагане на Брекзит

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин

Лидерът на британската опозиционна лейбъристка партия Джереми Корбин направи крачка към проправяне пътя за втори референдум за членството в ЕС като внесе за разглеждане в парламента поправка в законодателството за Брекзит, предвиждаща второ допитване, съобщи в. Гардиън", цитиран от световните агенции.

Лейбъристите искат депутатите да обсъдят как да се избегне излизане от общността на 29 март без сделка, вариант, който силно тревожи икономическите кръгове, предаде Франс прес.

Сред предлаганите варианти е предоговаряне на споразумението за Брекзит на британската министър-председателка Тереза Мей, отхвърлено с голямо мнозинство от депутатите (432:202) миналата седмица, за да се сключи нов митнически съюз с ЕС и да се поддържа "силна връзка" с единния пазар.

Поправката предвижда също така одобряване на нови законови правила за организиране на "народен вот" по споразумението или по предложението, което получи подкрепата на мнозинството парламентаристи.

Поправката на лейбъристите, която е малко вероятно да бъде одобрена, беше приветствана от поддръжници на ново гласуване за Брекзит. "Фактът, че лейбъристите признават (че ново гласуване) може да бъде единственият начин за напредък, е голяма крачка напред", каза депутатът лейбърист Дейвид Лами, застъпник на второ допитване.

Министър-председателката Мей обяви вчера, че ще проведе ново обсъждане с Брюксел, за да спаси споразумението си за Брекзит. Тя потвърди също така отказа си да организира втори референдум или да отложи датата на Брекзит. Мей обаче държи на масата сценария за излизане без сделка, от който опозицията настоява тя да се откаже.

Лейбъристката партия, разделена по въпроса за Брекзит, каза, че предложението за промени не означава, че подкрепя второ допитване, а просто отразява съществуващата ѝ политика, предаде Ройтерс.

"Време е лейбъристки алтернативен план да бъде поставен в центъра, докато всички варианти са на масата, включително вариантът за народен вот", каза Корбин.

"Нашата поправка ще позволи на парламентаристите да гласуват различните варианти, да сложат край на тази безизходица с Брекзит и да предотвратят хаоса на излизане без сделка", посочи лейбъристкият лидер.

В периода 21-29 януари парламентаристите ще се възползват от парламентарния инструмент, наречен "поправка". Председателят на камарата на общините Джон Бъркоу ще реши кои поправки да бъдат подложени на гласуване на 29 януари.

Досега са предложени следните поправки:

А) На Джереми Корбин. Призовава парламентът да обсъди алтернативни варианти за избягване на Брекзит без сделка. Едва ли ще бъде одобрена, тъй като проевропейските консервативни депутати дадоха знак, че няма да я подкрепят.

Б) На група лейбъристки депутати. Призовава правителството да изиска удължаване на действието на член 50 за крайния срок, така че да бъде сформирано "Събрание на гражданите" от 250 членове, което да обсъди следващите стъпки и да даде препоръки на парламента в рамките на 10 седмици от създаването си.

В) На лейбъристката депутатка Хилари Бен, която председателства парламентарната комисия за Брекзит. Призовава правителството да извърши поредица от гласувания по следните варианти:
- ново гласуване в парламента на сделката на Мей,
- напускане без сделка на 29 март,
- призив към правителството да предоговори сделката на Мей,
- провеждане на втори референдум.

Г) На депутатите лейбъристи, консерватори и проевропейски либерал-демократи. Призовава правителството да изиска удължаване на крайния срок в член 50.

Д) На лейбъристката депутатка Ивет Купър. Има подкрепата на 10 депутати от поне 4 политически сили, след които и няколко консерватори, затова шансовете да бъде одобрена се увеличават. Цели прехвърляне на контрола върху Брекзит от правителството на Мей към парламента, като се настоява от 5 февруари да не важи правилото, според което правителството има предимство в парламента. След това ще има възможност да бъде одобрен предложен от Купър закон, който дава на Мей срок до 26 февруари да постигне сделка одобрена от парламента. Ако правителството не успее да постигне сделка до тази дата, парламентът ще има право да гласува да поиска от ЕС удължаване на член 50, за предотвратяване на излизане без сделка. Предлага се 9-месечно удължаване до 31 декември.

Е) На консервативния депутат Доминик Грийв. Поправката е подкрепена от депутати от няколко партии и има шансове за успех. Изисква през един парламентарен ден в седмицата през февруари и март да не важи нормата, че правителството има предимство в парламента и така законодателите да имат възможност да предлагат свои обсъждания по Брекзит.

На 29 януари парламентът ще обсъди сделката на Мей и предложенията за поправки. На този етап няма да се гласува ревизирано споразумение.

Гласуване за промяна на парламентарните правила ще промени отколешния принцип на британския парламент, че правителството контролира това, което има шанс да се превърне в закон. Гласувания за алтернативни варианти за сделка ще покажат дали има път напред, който се подкрепя от парламентарно мнозинство.

Ако един от вариантите бъде одобрен от мнозинство, Мей ще може да се върне в Брюксел, за да настоява за промени в своето споразумение за Брекзит.

Парламентът ще трябва накрая да гласува всяка ревизирана сделка.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но засега процесът тъне в хаос. Премиерката Тереза Мей не може да събере подкрепа за договорената от нея сделка и бави процеса. Тя преговаря с останалите партии и се опитва да издейства отстъпки от Европейския съюз, който обаче засега не е готов на нови компромиси.

Според анализатори най-вероятно Лондон ще поиска отлагане на Брекзит, но европейците са склонни на отсрочка само до изборите за евродепутати през май.

Това е най-сериозната политическа криза във Великобритания от десетилетия, като не е изключена тя да се задълбочи.

Министърката на труда и пенсиите Амбър Ръд предупреди, че може да има десетки оставки следващата седмица, ако на депутатите от Консервативната партия не бъде дадена възможност да гласуват за предотвратяване на твърд Брекзит, пише в. "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Тя смята, че между 25 и 40 членове на правителството искат да гласуват за поправка, предложена от лейбъристката Ивет Купър и консерваторите Оливър Летуин и Ник Боулс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?