Лейбъристите във Великобритания запазват властта след изборите?

Лейбъристите във Великобритания запазват властта след изборите?

Британският премиер Гордън Браун има всички шансове да остане на поста си след парламентарните избори, които трябва да се състоят до началото на юни, съобщи вестник "Таймс" в неделното си издание, цитиран от БТА. Вестникът се позова на проучване, извършено от социологическата служба "Ю гав".

Според резултатите от проучването лейбъристите ще спечелят най-много места в британския парламент, но за да могат да управляват, те ще трябва да сключат тактическо споразумение с някои от по-малките партии.

Само за една седмица предпочитанията на британските гласоподаватели са се изместили в полза на лейбъристите - те са подкрепени от 35 на сто от избирателите, с 3 процентни пункта повече от преди седмица. При консерваторите се забелязва обратна тенденция - в тяхна подкрепа се изказват 37 на сто от анкетираните. В началото на годината консерваторите водеха с преднина от 10 процентни пункта, посочва "Таймс". При това Гордън Браун се приема с доверие от 39 на сто от анкетираните, в сравнение с 25 на сто за лидера на консерваторите.

Изборната система във Великобритания позволява на лейбъристите да получат повече места в парламента дори ако за тях гласуват по-малко хора, отколкото за консерваторите. Подкрепата за лейбъристите е най-силна в големите градове, където има повече избирателни участъци. Ако изборите бъдат организирани сега, Лейбъристката партия на Гордън Браун ще спечели 317 от общо 650 места в Камарата на общините, а Консервативната партия на Дейвид Камерън - 263.

Парламентарната система във Великобритания позволява на правителството да остане на власт докато премиерът не подаде оставка или не получи вот на недоверие в Камарата на общините. Според "Таймс", ако сегашната динамика на настроенията на избирателите се запази, Браун ще оглави правителство на малцинството, като сключи тактически съюз.

Най-вероятната дата за парламентарните избори във Великобритания е 6 май. Според вестника обаче не е изключено премиерът да реши да се възползва от повишения обществен рейтинг на партията и да изтегли изборите напред, дори през март.

Същевременно BBC съобщи, че Лидерът на Консервативната партия Дейвид Камерън ще заяви на пролетната конференция на торите, че негов патриотичен дълг е да елиминира Гордън Браун.

Очаква се още той да изтъкне, че консерваторите са длъжни да спечелят, защото Великобритания е в пълен хаос. Предизборният лозунг на консерваторите е: "Гласувайте за промяна".
Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?