Лейбъристкият лидер отново даде заявка да оглави служебен кабинет

Джеръми Корбин

Опозиционният лейбъристки лидер Джереми Корбин отново настоя, че именно той трябва да застане начело на евентуално служебно британско правителство, което да предотврати Брекзит без споразумение, ако премиерът Борис Джонсън бъде принуден да се оттегли, предаде ДПА.

Консервативното правителство на Джонсън все още преговаря с представителите на ЕС в Брюксел за възможна сделка за Брекзит, но той нееднократно заяви, че Великобритания трябва при всички случаи да излезе от Евросъюза на 31 октомври - със или без споразумение.

Очаква се Корбин и други опозиционни лидери да поискат вот на недоверие срещу Джонсън този месец. Те вече имаха няколко срещи от август насам, но не могат да се разберат кой да оглави служебно правителство, което да отложи Брекзит до нови парламентарни избори или до нов референдум за излизането на страната от ЕС.

"В случай на падане на правителството се създава служебно такова и обикновено лидерът на опозицията бива поканен да състави нова администрация", каза Корбин пред репортери в южния британски град Саутхемптън.

"Ако това правителство падне, аз ще приема покана на формирам администрация, която ще има единствена цел да предотврати катастрофа", каза Корбин, цитиран от вестник "Гардиън".
Лидерката на либералните демократи Джо Суинсън даде индикации, че не може да подкрепи служебно управление на страната начело с Корбин. Но Шотландската национална партия - третата по сила в парламента след консерваторите и лейбъристите, намекна, че може да подкрепи Корбин, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа