Анализ на компания за недвижими имоти:

Лек ръст на цените на жилищата в пет града от 2009 г. насам

Лек ръст на цените на жилищата в пет града от 2009 г. насам

Компанията за недвижими имоти "Адрес" отчете минимален ръст на жилищата в пет града – София, Пловдив, Добрич, Стара Загора и Благоевград, за първи път от 2009 г. насам. Макар и в рамките на около 1%, това е първото повишение в по-голям брой градове от началото на кризата, коментират от компанията.

Една четвърт от жилищата на пазара престояват месец, преди да открият своите купувачи. Бързите сделки са основната тенденция, която се очерта през лятото на 2013 г., сочи анализът на "Адрес". Приблизително такъв дял заемат и имотите, продадени за 1 до 3 месеца след излизането си на пазара – около 21%. Само 10% от сделките се сключват с имоти, престояли година или повече, преди да се стигне до сделка за тях.

"Продължителният престой на даден имот обикновено е резултат от липсата на готовност у продавача да отстъпи в цената, съобразявайки се с пазарната ситуация", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес". Според него дългият престой на едно жилище на пазара може да се превърне в проблем, защото купувачите смятат, че този имот има някакви проблеми. "Затова, ако искаме да продадем апартамента си, трябва да предложим разумна цена и да сме готови на преговори. В по-голямата част от случаите важи правилото - или продаваш бързо, в рамките на 1 до 3 месеца, или не продаваш изобщо", коментира Павлов.

Според него жилищният пазар в момента е активен, защото много продавачи вече са добре ориентирани в ситуацията и повечето предлагани имоти са на разумни цени. Купувачите, от своя страна, вече виждат тенденцията на покачване на нивата и бързат да сключат изгодна сделка сега.

Отстъпките вече не са определящ за пазара фактор. Около една трета от компромисите в цената през лятото са били до 2000 евро. Относително значим дял заемат сделките без отстъпка, които са 23% от всички. Около една пета от договорените понижения в цената са от 2000 до 5000 евро, посочват от "Адрес".

"Около 70% от сделките през периода са сключени със собствени средства, като за останалата една трета от продадените жилища са изтеглени различни по размер кредити", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес".

Двустаен апартамент за около 40 000–45 000 евро в комуникативен район остава най-предпочитаното жилище за покупка. Наличието на добър транспорт, близост до станция на метрото, детска градина, болница и магазините са другите фактори, които определят интереса на купувачите. По-голямата част от търсещите жилище държат и на екстри като южно изложение, среден етаж и добро разпределение, посочи Богданов.

Столичните квартали, в които са сключени най-много сделки през летните месеци, са "Младост", "Люлин", "Дружба", "Манастирски ливади", "Овча купел". В тези райони активността през лятото на 2013 г. е с около 20% по-голяма спрямо останалите части на града. Причината е в растящия потенциал на тези райони заради подобряването на цялостната им инфраструктура, посочиха от "Адрес".

Водеща причина за покупка остава нуждата от място за живеене – 83% от купувачите са пристъпили към сделка с тази цел. Имот с цел инвестиция придобиват 10% от купувачите през лятото. Нуждата от пари е основната причина за продажба през сезона. Една пета от продавачите пристъпват към сделка заради финансови затруднения. Излизането от инвестиция е причина за 14% от продавачите, а около 18% продават имота си и се възползват от все още ниските цени, за да купят друго жилище, сочи анализът на "Адрес".

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?