Лек ръст на цигарената контрабанда до 5.3%

Въпреки това България е на най-ниските нива на нелегалната търговия в ЕС

Лек ръст на цигарената контрабанда до 5.3%

През третото тримесечие на 2018 г. цигарената контрабанда бележи лек ръст от 0.6 на сто спрямо предходния период на годината и за деветте месеца делът ѝ в потреблението е 5.3 на  сто, сочат данните от традиционното изследване на тютюневите компании, измерващо нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки всяко тримесечие.

В края на септември премиерът Бойко Борисов се похвали, че незаконната търговия с цигари у нас е спаднала до 4.7 процента.

Въпреки незначителното ѝ увеличение контрабандата остана на едно от най-ниските нива в Европа за отчитания период. По-високи нива за същото тримесечие са отчетени в съседните Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския регион, посочват от инициативата срещу незаконната търговия с цигари.

Устойчиво ниските нива на незаконна търговия у нас се потвърждават и от официалните данни за ръст и рекордни нива на бюджетните приходи от акциз върху тютюневите изделия, както и ръст на легалния пазар, допълва се в съобщението ѝ. 2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари в някои градове, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава. В Свиленград контрабандата е скочила от 10 на сто в края на юни до 32 процента в края на септември. В Перник увеличението е от 10 на 16 на сто, в Кюстендил от 5.3 процента на почти 14, както и в Габрово от едва 2 на сто до 8 процента сега.

Спад на нелегалната търговия се отчита в градовете Велико Търново, където от над 13 на сто контрабандата е намаляла до 5 процента. До това ниво се е свила и в Димитровград, където в края на юни е било 12 процента.

Резултатите от изследването показват, че част от марките цигари остават популярни на нелегалния пазар и са едни и същи. Наред с това, обаче, системно се появяват и нови марки  без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия. Те излизат на пазара в цялата страна, внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1.

"България продължава да бъде сред страните в Европейския съюз с най-ниски нива на незаконна търговия с цигари", коментирал премиерът Бойко Борисов, след като му били представени данните. "Данните говорят за реално свършената работа на всички служби, приходни агенции и прокуратурата. Броят на разкритите незаконни производства в страна също бележи рекорд през 2018 г. Борбата с контрабандата с цигари остава постоянен ангажимент на правителството и по него ще бъдем безкомпромисни“, допълва Борисов, цитиран в съобщението

Според Инициативата срещу незаконната търговия мерките на държавата срещу контрабандата дават устойчив резултат и трябва да бъдат продължени. В същото време обаче компаниите, зад инициативата, призовават правителството да не допуска въвеждането на крайни регулации в сектора, които биха създали рискове за стабилността и биха представлявали бариера в успешната борба с незаконната търговия.

Те припомнят, че от 2019 г. предстои прилагането на мащабната система за маркирането и проследяването на всяка произведена в ЕС цигара, което изисква да се запази предвидимостта на пазара и разумната регулаторна рамка, за да няма ръст на контрабандата и да се гарантират приходите от акцизи в бюджета.

Тютюневите компании приветстват инициативата на главния прокурор за инкриминиране на производството и разпространението на нелегални тютюневи изделия, включително и за притежаване на материали и машини за нелегално производство. Те подкрепят създаването на регистър на лицата, занимаващи се с внос, производство и продажба на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия.

Според тях трябва да се премахне цената от бандерола и тя да се поставя върху опаковката. Така ще се намали административната тежест при заявяване, отпечатване и отчитане на бандероли за законните тютюневи изделия за вътрешния пазар. Производителите на тютюневи изделия искат още по-строги санкции за незаконно производство и съхраняване на акцизни стоки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес