Лек спад на разрешенията за СРС през 2009

Лек спад на разрешенията за СРС през 2009
През 2009 г. Софийският градски съд (СГС) е издал с около 9% по-малко разрешения за използване на специални разузнавателни средства, отколкото през 2008 година. Това става ясно от статистиката в отчетния доклад на институцията, цитиран от БТА. Документът обаче не бе публикуван в сайта на СГС и не бе представен пред медиите с обяснението, че това не е медийно събитие.

През 2009 г. СГС е одобрил 3662 искания за прилагане СРС-та или средно по 10 на ден. Година по-рано разрешенията са около 4000, което е средно по 11 на ден.

Значително повече са извадените разпечатки от телефонни разговори и Интернет-контакти – общо 5450 броя или по 15 на ден. Миналата година бе първата, в която СГС води статистика за разпечатките, защото преди това нямаше съдебен контрол върху тях. Той бе въведен след скандала "Галерия", който повдигна въпроса на безконтролното следене на телефонните контакти.

Очаква се през 2010 година да има значително увеличение на извадените разпечатки, защото разрешенията вече ще се дават от районните съдилища, а не от окръжните, както бе досега. С това институциите, които ще одобряват исканията, се увеличават близо 4 пъти – от 28 на около 130.

Това стана възможно с прокараните от ГЕРБ и "Атака" промени в Закона за електронните съобщения.

От досега публикуваната информация в отчета не става ясно какъв процент от извадените СРС-та са послужили като доказателство в съдебните процеси. Последните данни в тази посока са от 2007 г. и те показваха, че едва 3% от подслушаните разговори се използват като годни доказателства.

Все още не е представена и статистика какъв процент от исканията за СРС се правят в рамките на наказателните производство и колко са за нуждите на специалните служби.

През 2009 г. СГС е заседавал по общо 54 дела с висок обществен интерес, които се следят и от Европейската комисия. В отчета на СГС, цитиран от БТА, се казва, че голяма част от отложените заседания по тези казуси са причинени заради искания за нови доказателства и отсъствия.

Софийският градски съд отчита и проблеми с взаимодействието със съдебната охрана, която действала формално при нужда от принудително довеждане на обвиняеми.

Споделяне

Още от България