Лекар: Добре е хората над 40 години да се ваксинират

Пандемията ще продължи още година, смята неврохирургът доц. Красимир Минкин

Доц. Красимир Минкин

Нормално е хората да имат колебания за ваксините срещу Covid-19, защото става въпрос за нещо ново, революционен нов подход. Но рискът от Covid-19 е голям и затова хората, които са над 40 години и са в рисковата група, е добре да се ваксинират. 

Това мнение изрази в интервю за бТВ неврохирургът доц. Красимир Минкин.

Доц. Минкин: Създаде се психоза

"Когато говорим за ваксина, е важно да има масова имунизация. Това, което цели здравеопазването не само в България, а и по света, е да се постигне масова имунизация, така че всички да са убедени в ефекта. Ако беше ваксина, която е правена в продължение на десетилетия, щеше да е по-лесно решението. В случая става въпрос за коренно нов подход - революционен. Всички ще имат колебания, защото става въпрос за нещо ново", посочи Минкин.

По думите на лекаря ваксината на Pfizer/BioNTech има 95% ефективност и "може би няма съществени рискове".

"За съжаление, психозата, която се създаде, доведе до отдръпване от здравеопазването. Това доведе до късна диагностика и до това да имаме през ноември два пъти повече смъртни случая спрямо предишни години - абсолютен рекорд за България", посочи Красимир Минкин.

По думите му трябва да свикнем, че ще живеем още дълго време с коронавируса въпреки появата на ваксините. Според неврохирурга ще бъдем в тази ситуация още една година.

Доц. Шиваров: Имунният отговор след ваксина е по-добър от този след боледуване

"Очаквам съществен ефект от ваксинационната кампания едва през второто тримесечие на 2021-ва година", каза пред БНР имунологът доц. Велизар Шиваров, началник на лабораторията по клинична имунологогия на болница "София Мед", доцент в катедрата по генетика на Софийския университет.

Според имунолога, ако половината от населението на страната, което подлежи на ваксинация, се ваксинира - това ще бъде успех за кампанията. Той коментира, че 80% ваксинационно покритие не може да бъде постигнато, тъй като хората на възраст до 18 години не са предвидени за имунизация с ваксината против Covid-19.

"Не мога да си обясня настроенията в обществото срещу ваксината, но мага да кажа като лекар, който се занимава и с по-тежки заболявания, че при мен са идвали хора, които са готови на всичко, за да спечелят още няколко дни, месеци или година живот, готови да се подложат на всякакъв вид иновативна терапия. А нещо, което е доказано, че работи, преминало през много изпитания и се основава на повече от 150-годишен опит на човечеството, бива така отричано. Не го разбирам", коментира доц. Шиваров.

"Ако част от предразсъдъците се водят от политически пристрастия, ето една ситуация, в която виждаме, че всички велики сили разработват и прилагат ваксина срещу това заболяване. Така че и от тази гледна точка не мога да си го обясня", добави той.

Имунологът подчерта, че и след боледуване от коронавирусна инфекция е добре да се постави ваксина, но от икономическа гледна точка е добре да се ползват ваксините за хора, които нямат защита, а ваксинирането на хора, изградили антитела след боледуването, да бъде, когато ваксините са по-широко достъпни.

"След 3 или 4 месеца след прекарано заболяване е добре този човек да се ваксинира, защото титърът на антителата му ще спадне", посочи доц. Шиваров.

Имунологът обясни, че отговорът след ваксина е по-различен от имунния отговор след преболедуване.

"Първите ваксинирани са от преди 6 месеца и има публикации, че титърът на антителата им е висок. При голяма част от ваксинираните хора образуването на имунен отговор е по-добър като качество - от гледна точка на имунологичната памет, отколкото този, който се получава след преболедуване. Има научни данни, че това е така", добави специалистът.

По думите на доц. Шиваров трябва да бъдат осигурени възможно най-бързо достатъчно количество ваксини за хората, които имат нужда от тях.

"Ако бях бизнесмен, примерно собственик на хотел, бих насърчавал служителите си да се ваксинират и бих промотирал моя хотел като услуга, която се предлага от хора, които са защитени и не могат да заразят клиентите си", каза специалистът.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?