Лекар е най-привлекателната професия у нас

Няма интерес от младите да стават локомотивен машинист

Лекар е най-привлекателната професия у нас

Лекар е най-привлекателната професия у нас, но това не решава проблема с кадрите, заради изтичането на квалифицирани медици в чужбина. Най-слаб интерес има към професията на локомотивния машинист. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). То е направено във връзка с изпълнението на европроект за над 2.3 млн. лв., от които безвъзмездната помощ възлиза на близо 1.5 млн. лв.

Професията "Лекар" заема първо място с рейтинг от 55.46 от общо шестнадесет проучени професии от секторите "Машиностроене и металообработване", "Електротехника и електроника", "Транспорт и спедиция" и "Медицина и услуги за красота и здраве".

В машиностроителния сектор най-привлекателна се оказва професията "Машинен инженер" с 54.64 рейтинг. След нея се нареждат професиите на "Настройчик на машини с ЦПУ", "Заварчик" и съответно с най-нисък рейтинг е професията "Стругар" – 35.44.

При сектор "Електроника и електротехника" с най-висока оценка от 47.80 е професията "Електроинженер". На второ място е "Електротехник" с 38.36 рейтинг. Трети и четвърти са професиите "Техник на електронна техника" и "Машинен оператор".

"Локомотивен машинист" е най-малко харесваната професия от "Транспорт и логистика" с рейтинг от 26.02. Оценките на "Самолетен пилот" и "Шофьор на тежкотоварен автомобил" съответна са 54.64 и 46.54.

Другите професии от "Медицина и услуги за красота и здраве" са "Акушерка" и "Медицинска сестра" със средни рейтинги, а с най-нисък в бранша е професията на лаборанта с 33.14.

"Целта на проекта беше да създаде пилотен модел за решаване на един от основните проблеми на пазара на труда през последните 15 години - липсата на квалифицирана работна ръка за ключови за българската икономика сфери. Преодоляването на дисбаланса между търсенето и предлагането на човешки ресурси със съответната квалификация е една от най-големите и най-трудоемките цели на АИКБ", каза Васил Велев, председател на АИКБ. Той смята, че отправените предложения до министерствата на труда и социалната политика и на образованието ще бъдат взети под внимание.

По проекта е разработена стратегия и план с конкретни мерки за повишаване на привлекателността на всяка едно от 16-те професии, за които в момента има недостиг на кадри.

Разработени са още нов модел за договаряне на минимална работна заплата и въвеждане на практиките на колективно договаряне на производителността на труда.

Направени са и предложения за въвеждане на менторството и застъпничеството в българското законодателство след пилотното тестване на разработените по проекта процедури в над 85 предприятия от посочените четири бранша.

Обучени са общо 40 кариерни консултанта и трудови посредника от Агенция по заетостта за прилагане на разработените инструменти по отношение на търсещите работа лица.

В рамките на проекта е изградена и Информационна система "Рейтинг на професиите", чрез която всяка година ще се обявяват кампании за определяне на рейтинга на професиите с ниско предлагане на пазара на труда. Всички разработени системи и инструменти ще бъдат предоставени на Министерството на труда и социалната политика и на Агенция по заетостта за безвъзмездно ползване и доразвиване.

Изпълнението на проекта "Постигане на устойчива и качествена заетост посредством подобряване привлекателността на професии със слабо предлагане на пазара на труда в ключови за развитието на българската икономика сектори" започна на 2 януари 2017 г. В рамките на 24-те месеца от неговата реализация са участвали над 80 експерта в реализирането му. Като асоциирани партньори в проекта са се включили и експерти от Министерство на труда и социалната политика, Агенция по заетостта и Национална агенция за професионално образование и обучение.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?