Лекар е осъден на четири години затвор за смъртта на пациент

Окръжният съд в Силистра наложи ефективна присъда от четири години затвор на лекар от спешното отделение на болницата в града заради смъртта на пациент.

Според съда доктор Марин Райчев има вина за поставянето на грешна диагноза, довела до смъртта на 42-годишен мъж от село Калипетрово.

През май миналата година 42-годишният Димитър Александров потърсил медицинска помощ в спешното отделение на болницата в Силистра с оплаквания от болки в стомаха, стягане в гърдите и повръщане. Без да му премери кръвното и да направи електрокардиограма дежурният лекар Марин Райчев поставил диагноза “остър гастрит“ и посъветвал пациента да си купи хапчета за стомах и да поиска направление за гастроентеролог от личния си лекар. Мъжът отишъл при семейния лекар, но докато чакал пред вратата на кабинета получил инфаркт и починал.

Според резултатите от експертизите и становището на вещите лица по делото пациентът е починал поради немарливо изпълнение на задълженията от страна на лекаря в спешното отделение, който в нарушение на изискванията за добра лекарска практика, не е направил щателна оценка на здравословното състояние на пациента, пренебрегнал е медицинските стандарти и не е направил необходимите изследвания за установяване на спешно състояние на пациента.

Доктор Марин Райчев е осъден на 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим и отнемане правото да упражнява лекарската професия за срок от 4 години. Присъдата подлежи на обжалване. Съдът е оправдал личния лекар на починалия доктор Тихомир Трифонов.

Присъдата е знакова, тъй като дела за лекарски грешки и немарливост обикновено удрят на камък заради отказа на лекари да свидетелстват срещу свои колеги в съда. По-често в практиката при особено нашумели случаи на грешки, довели до смъртта на пациент, се отнемат правата на лекаря за определен период от време и се налага условна присъда и изплащане на обезщетение на близките от медика или болницата.

На лекар от Шумен преди две години, например, беше наложена едногодишна условна присъда за смъртта на новородено. Също едногодишна условна присъда миналата година получи и кардиолог от Севлиево за небрежно отношение, довело до смъртта на пациентка.

Двама варненски лекари пък получиха осеммесечни условни присъди и бяха осъдени да платят 200 000 лева обезщетение на родители, чието дете почина, докато са били препращани между две болници в продължение на 3 дни.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?