Лекар е осъден на две години условно заради смъртта на дете

Лекар е осъден на две години условно заради смъртта на дете

Върховния касационен съд осъди на две години условно столичния лекар Михаил Маджунов заради грешки, които в крайна сметка са довели до смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Заради случая от декември 2010 г. д-р Маджунов е със забрана да практикува медицина за две години.

В началото на декември 2010 г. Гергана е била оперирана от сливици от д-р Маджунов в ИСУЛ. По-късно детето получава кръвоизлив и на 16 декември при извършения преглед Маджунов не поставил адекватна диагноза, не назначил адекватно лечение, а изписал Гергана за домашно лечение.

След още една седмица детето било прието по спешност в болницата след нов кръвоизлив и починало от кръвозагуба.

Д-р Маджунов е признат за виновен, че е действал немарливо, не е определил кръвната група на детето при операцията. В мотивите към решението се подчертава, че лекарят е трябвало да хоспитализира Гергана.

"При кървене от оперативното поле, начеваща анемия и инфекция добрата медицинска практика е повелявала продължаване на хоспитализацията. Вместо това подсъдимият е изписал детето и по този начин е поставил началото на причинния процес, довел до леталния изход на 23.12.2010 г.“, се казва в решението на ВКС.

Д-р Маджунов бе уволнен дисциплинарно от ИСУЛ веднага след трагичния инцидент. Подсъдими с него бяха колегите му Юлиян Рангачев и Иглика Станчева, които получиха условни присъди от по 6 месеца затвор.

Споделяне

Още от България