Лекар, обвинен за смъртта на пациентка, е подменил алкохолната си проба

Лекар, който беше обвинен, че е преглеждал пациентка в нетрезво състояние, след което тя е починала, е подменил алкохолната си проба, стана ясно в понеделник.

Марияна Сиракова, говорител на прокуратурата в Кюстендил, съобщи, че експертизата, направена в Националния институт по криминалистика и криминология в София, е установила, че пробата, оставена за анализ, е чиста за алкохол и медикаменти, но е на жена. Сиракова заяви, че пробата е била подменена.

Материалите по делото, включително и експертизата са изпратени на медицински одит при Министерството на здравеопазването. Извършва са и проверка за това какъв е редът за съхранение на кръвните проби в болницата и кой е имал достъп до тях. Все още не е готова експертизата за това дали има причинно-следствена връзка между поведението на лекаря и смъртта на неговата пациентка, казаха още от прокуратурата.

Тест с дрегер, направен по време на дежурство на дупнишкият лекар д-р Атанас Дамов, показа 2.47 промила алкохол в кръвта му. Проверката бе извършена от служители на местното полицейско управление, след като роднини на болна жена, която по-късно почина, се усъмнили, че лекарят е употребил голямо количество алкохол. Колегите на д-р Дамов го защитиха след инцидента и заявиха, че той е пил диазепам, което се е отразило на пробата.

Директорът на болницата в Дупница д-р Любомир Таушански заяви, че може да наложи само административно наказание на колегата си. Той съобщи, че пробите за съдържание на алкохол в кръвта се съхраняват по специален ред. Те се пазят в куфар в Спешния център в Дупница, ключ за който имат само служители на областната дирекция на МВР-Кюстендил.

Д-р Таушански каза още, че засега няма да предприеме никакви мерки срещу колегата си д-р Дамов, тъй като не разполага с официална документация от направената експертиза.

Споделяне

Още по темата

Още от България