Лекар предлага приватизация на касата

Здравната каса трябва да се приватизира незабавно. Това лично мнение изрази д-р Динко Младенов, член на УС на Асоциацията на частните лечебни заведения в интервю за БТА. Той уточни, че тази тема ще се обсъжда на предстоящата национална среща на организацията. Всички районни здравноосигурителни каси да станат акционерни дружества с държавно участие под 50 на сто, предлага той. Раздържавяването на Националната осигурителна здравна каса може да стане чрез обявяване на търг сред здравноосигурителните фондове, добави д-р Младенов.

Когато фонд придобие активите и пасивите на районната каса, той няма да позволи на болниците да крадат чрез диагнози по клиничните пътеки както става в момента, аргументира се д-р Младенов. Той предлага да се приватизират и повечето лечебни заведения. Според него нито един концесионер няма да инвестира достатъчно в болницата, ако е придобита на концесия. Само здравната каса трябва да финансира общинските, университетски и държавни лечебници, защото когато в тях влизат пари и от здравното министерство се създават възможности за кражба.

По думите му по определените в националния рамков договор клинични пътеки минават хора с епикризи от различни болници, в които има написани диагнози, нямащи нищо общо със заболяването на пациента. Така се оказва, че българите имат много сливици, няколко апендикса, несъществуващи инфаркти, пневмонии и други, коментира медикът.

Съюзът на работодателите в здравеопазването трябва да има решаващ глас във формирането на здравната политика на страната, допълни лекарят. Според него, основната причина, поради която боксува реформата, е ниската цена на медицинските услуги и недооцененият лекарски труд. За това били виновни ръководствата на Министерството на здравеопазването, Лекарският съюз и идеолозите и последователите на тази реформа, заяви д-р Младенов.

Още от България