Лекар с Covid-19 почина и в Силистра

Нисък брой новозаразени с коронавирус при малко тестове

Снимка: Pixabay

Общопрактикуващият лекар д-р Марин Маринов, който бе хоспитализиран миналата седмица в силистренската болница с Covid-19, е починал, съобщиха в понеделник от лечебното заведение. Това е първият починал здравен работник в района от заболяването. Той е обслужвал 4 734 пациенти като личен лекар

Новината идва броени дни след като на 24 август отново от Covid-19 почина общопрактикуващия лекар от белишкото село Краище д-р Муса Вакльов. Пет дни по-късно битката с вируса загуби и сина му Емил Вакльов, на 36 години, който също е общопрактикуващ лекар. В тежко състояние остава съпругата на д-р Муса Вакльов. Семейството се е почувствало зле, докато било на почивка на море.

Медицинската практика на д-р Вакльов е била в село Бабяк, община Белица, област Благоевград. Предполага се, че се е заразил, докато е лекувал болните от огнището в шивашкия цех в Разлог.

Нисък брой новозаразени с коронавирус – само 26 – са установени през изминалото денонощие. Причина за това обаче може да са и малкото направени тестове. Данните сочат, че за изминалите 24 часа са направени само 1470 тестове. Обикновено през делнични дни се правят между 6 и 8 хил. изследвания. Освен това много лаборатории не работят през уикенда.

От установените 26 нови случай 5 са в София. Останалите са разпределени по следния начин – Благоевград (4), Варна (3), Добрич (1), Кюстендил (2), Пазарджик (4), Пловдив (1), Разград (1), Смолян (5).

На фона на ниския брой положителни тестове обаче се отчитат 8 починали. 726 души са в болница, 63 от тях – в интензивни отделения. За последното денонощие са излекувани 60 души. С тях общият брой на възстановените става 11 313. До момента у нас установени общо 16 190 случая. Активните са 4264. Починали са общо 613 души.

Споделяне

Още от България