Лекар съди БЛС за отказана финансова информация

Русенският лекар Георги Тодоров е завел дело срещу Българския лекарски съюз, тъй като му е била отказана информация за възнагражденията на екипа, участвал в изготвянето на Националния рамков договор (НРД) за 2013 година, който така и не беше подписан, както и за заплатата на пресаташето на организацията.

 

“На последния редовен събор на БЛС в Плевен през март 2012 година новоизбраното ръководство на БЛС заяви управление чрез прозрачност към членовете на съюза. Вярвайки в заявените намерения, неколкократно поисках да зная как и защо се разходват парите от членския ни внос. Още повече, че този членски внос е задължителен, защото без членство в съюза не можем да бъдем лекари“, обяснява Тодоров.

 

Той е отправил питане по Закона за достъп до обществена информация, но не получава отговор в законоустановения срок и затова решава да заведе дело срещу мълчаливия отказ.

 

Тодоров казва, че е участвал като консултант в предговорите за НРД 2012 година и за това не е получил никакви средства от БЛС, дори и командировъчни за този период, като не е търсил нито питал за пари. Той обаче се съмнява в начина, по който са били формирани възнагражденията на някои от консултантите в преговорите за НРД 2013.

 

Тодоров се интересува конкретно от възнагражденията на д-р Мариета Райкова, бивш Директор на Столичната здравноосигурителна каса, д-р Златица Петрова, бивш директор на агенцията “Медицински одит“ и д-р Димитър Петров, бивш директор на Националната здравноосигурителна каса. Освен това той иска и информация за договора и възнаграждението на отговарящата за връзките с обществеността в организацията Соня Славейкова.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?